Piedone, al 3-lea primar care face împrumut la BEI în loc să contracteze fonduri europene pentru anveloparea blocurilor

Cristian Popescu-Piedone, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a semnat în 10 octombrie un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 22.470.000 de euro, pentru anveloparea termică a 150 de blocuri pe care ar fi putut să le lucreze din fonduri europene, aşa cum procedează, de pildă, edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Piedone este al treilea primar bucureştean care înglodează în datorii autoritatea publică în loc să atragă fonduri europene. Ceilalţi doi sunt Andrei Chiliman (Sectorul 1), care a împrumutat prin două credite 261,5 milioane de euro, şi Rareş Mănescu (Sectorul 6) – care foloseşte un credit de 70 milioane de euro contractat de la BEI în 2010, de fostul primar Cristian Poteraş.

„Lista cu imobilele ce urmează a fi reabilitate va fi publicată începând cu lunile ianuarie/februarie 2015. Până la această dată direcția de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 4 va contacta Asociațiile de proprietari care au depus solicitări în acest sens pentru imobile și pentru care a fost întocmit Auditul Energetic și documentația de avizare, în vederea semnării noilor contracte de mandat și a documentelor aferente în conformitate cu HCL nr. 90/2014 privind cota de cofinanțare a programului de către asociațiile de proprietari. Astfel, conform legii, cofinanțarea suportată de cetățeni este în valoare de 20% din valoarea lucrărilor privind reabilitarea termică a imobilului”, a scris primarul Cristian Popescu Piedone pe pagina sa oficială de Facebook.

Creditul de peste 22 milioane de euro reprezintă 75% din valoarea programului multianual de reabilitare termică al Primăriei Sectorului 4 pentru perioada 2014-2017, mai arată edilul.

„În cadrul acestuia, ne-am propus continuarea şi realizarea termoizolării a încă 150 de blocuri, programul urmând să cuprindă în total 300 de imobile ce vor fi realizate în perioada amintită”, precizează primarul Piedone.

Robert Negoiţă ia bani europeni pentru Sectorul 3

Spre deoasebire de Piedone, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă a depus în acest an, la Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, 19 cereri de finanţare externă, pentru anveloparea termică a 300 de blocuri. Valoarea totală a investiţiei este de 128.275.415,80 euro.

Potrivit Primăriei Sectorului 3, până în prezent situaţia cererilor de finanţare reabilitarea blocurilor prin fonduri europene este următoarea:

– au fost semnate contracte pentru 3 dintre cererile de finanţare (31 blocuri);

– 8 cereri de finanţare (148 blocuri) sunt  în etapa de contractare;

– proiectele cuprinse în 4 cereri de finanţare (86 blocuri) au fost declarate conforme, iar ultimele 4 cereri (35 blocuri) se află în etapa de evaluare.

Primul contract de finanţare a fost semnat de primarul Negoiţă şi de ministrul Liviu Dragnea în această lună, în plină campanie electorală. Valoare totală a investiţiei de 3.551.734,18 euro.

„Proiectul de reabilitare prin fonduri europene a blocurilor din Sectorul 3 este unul de suflet pentru mine. (…) Este un început, este primul contract semnat, care contine 10 blocuri, respectiv 650 de aprtamente. Este însă prima cerere dintre cele 16 ce sunt în analiză”, a declarat primarul.

„Primăria Sectorului 3 este unul dintre cei mai eficienţi beneficiari ai programelor pe care le derulează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În afară de contractele pe care le-am semnat şi sunt deja în implementare, am aprobat şi ultimele cereri de la Sectorul 3. Astfel, în total în acest sector se vor reabilita termic peste 25.000 de apartamente. În ceea ce priveste ghidul pentru următorul exerciţiu financiar, acesta va fi mult simplificat şi sunt absolut convins că Primăria Sectorului 3 va fi printre primii beneficiari, pentru că au experienţă în acest sens. Totodată au fost aprobate cererile pentru finalizarea investiţiilor la 17 şcoli din sector”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.