Ponta anunţă reforme “dureroase”

Premierul Victor Ponta anunţă că anul 2013 va fi unul dificil, în care Guvernul va face reforme “dureroase” ce nu îi vor atrage laude şi vor supăra electoratul, dar care sunt necesare pentru ca “ţara să meargă în direcţia cea bună”. În şedinţa de joi a Executivului, Ponta a cerut ca bugetul pentru 2013 să fie pregătit pentru şedinţa din 4 ianuarie. Totodată, prim-ministrul l-a trimis la Bruxelles pe ministrul Afacerilor Europene, imediat după 1 ianuarie, să discute problema nerambursării anul acesta, de către Comisia Europeană, a banilor pentru unele programe europene (POSDRU), aşa cum acesta a estimat până acum “în mod hiper-optimist”.

“În mod sigur anul viitor este un an dificil, dar, din fericire, avem stabilitate şi putem gândi lucrurile nu pentru o lună sau două, ci pentru 4 ani. Asta înseamnă că vor fi decizii care nu ne vor atrage laude, prin care vom supăra oameni. Important este să avem o linie foarte clară şi să luăm toate deciziile, unele mai dureroase, altele mai puţin dureroase, pentru ca judeţul Gorj, dar şi toată ţara, să meargă în direcţia cea bună”, a menţionat Ponta, într-o conferinţă de presă la Tg-Jiu.

“Ar fi păcat o aşa victorie să n-o folosim, în sensul de a face şi lucruri care nu sunt plăcute electoratului, dar care trebuie făcute. 2013 e un an de decizii. Acum nu mai avem nicio scuză, iar eu sunt dispus să îmi asum responsabilitatea pentru toate deciziile de care România are nevoie”, a continuat Ponta.

Premierul a dat ca exemplu de măsuri care nu sunt pe placul electoratului: îngheţarea salariilor bugetarilor, neplata celor care “s-au trezit” revoluţionari după ce s-a terminat Revoluţia (adică cei care au obţinut certificate din anul 2000), restructurarea ministerelor şi a companiilor de stat.

Ponta a enumerat “problemele în 2013”: datoriile ce trebuie plătite către FMI, cele provenite din procesele pe care Guvernul le-a pierdut cu bugetarii, precum şi cele generate de nerestituirea la timp a proprietăţilor confiscate de comunişti.

POSDRU, eternul eşec 

“Domnul ministru Teodorovici, după 1 (ianuarie – n.r.) mergeţi imediat la Bruxelles să discutaţi cu comisarul Hahn şi cu comisarul Andor, direct ceea ce avem de făcut de la începutul anului”, i-a spus Ponta ministrului Afacerilor Europene, Eugen Teodorovici, la şedinţa de Guvern de joi dimineaţă.

În urma unei misiuni de audit desfăşurate la sfârşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012 o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul POSDRU până în noiembrie 2011.

Comisia a recomandat, totodată, ca autorităţile române să transmită o cerere de plată separată înainte de sfârşitul lunii decembrie 2012, care să cuprindă sumele procesate pe baza procedurilor de verificare îmbunătăţite, dar care să includă şi rata de corecţie financiară medie de 25%.

Oficialii europeni nu sunt siguri de corectitudinea noastră 

“Având în vedere numărul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor îmbunătăţite, este prea devreme pentru a fi siguri în privinţa eficienţei verificărilor de administrare. Prin urmare, va fi necesară o nouă misiune de audit odată ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienţa procedurilor îmbunătăţite de verificări de administrare. Se prevede ca această misiune să se desfăşoare în primul trimestru al anului 2013. (…) Plata acestei de-a doua cereri de plată (precum şi a cererilor ulterioare) ar trebui să se facă odată ce se confirmă impactul pozitiv al îmbunătăţirilor de sistem menţionate mai sus”, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor române.

Întrebat dacă, până la plata fondurilor de către CE, Guvernul îi va plăti de la buget pe beneficiarii POSDRU, Teodorovici a arătat că între timp Guvernul “caută soluţii” pentru a asigura până la finalul anului curent aceste fonduri de circa 100 milioane euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.