UPDATE! Primarul şpăgar Frâncu scapă 4 ani cu suspendare

Emilian Frâncu, primarul suspendat al municipiului Râmnicu Vâlcea şi aflat în arest preventiv din 26 aprilie sub acuzaţia de luare de mită, a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Bucureşti, la 4 ani de închisoare cu suspendare şi cu un termen de încercare de 7 ani. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Emilian Frâncu va fi pus în libertate, conform normelor legale în vigoare.

UPDATE martie 2014: Frâncu a fost condamnat de finitiv la 4 ani de închisoare cu executare.

Amintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe primarul Emilian Valentin Frâncu pentru că a cerut administratorului unei firme de arhitectură 10% şpagă din valoarea contractului de proiectare de aproximativ 200.000 ce îi fusese încredinţat la începutul anului. Proiectul “Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea” cuprindea amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal.

Numai că arhitectul l-a denunţat pe edilul din Râmnicu Vâlcea, după ce acesta i-ar fi condiţionat semnarea actelor privind încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii de acordarea mitei de 20.000 de euro, au notat procurorii în rechizitoriu.

După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de Primăria Râmnicu Vâlcea, în 22 aprilie, Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei să îi dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De această dată, Frâncu ar fi condiţionat semnarea documentele pentru cea de-a doua tranşă care trebuia acordată firmei pentru serviciile al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea de acordarea acestei sume, au mai arătat procurorii.

Mai mult, Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei 40.000 de lei, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienţa banilor, ar fi propus încheierea unui contract de sponsorizare.

În 25 aprilie, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruţi.

Frâncu a susţinut în faţa instanţei că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi administratorul firmei de arhitectură. În înregistrarea aflată la dosar, Frâncu îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului. De altfel, flagrantul în acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind găsiţi în secretariat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.