UPDATE 3! Procurorul care a jucat la poker banii de flagrant ai DIICOT, reţinut. El fura şi din sumele ridicate la percheziţii

George Mărgărit, procurorul din Buzău care, pe vremea când activa la DIICOT Buzău, a jucat la poker pe internet banii de flagrant ai instituţiei, a fost reţinut, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi este prezentat Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Dacă va ajunge după gratii, el va fi suspendat din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, pe care o deţine în prezent.

UPDATE 3 decembrie 2014:  Instanţa supremă a admis solicitarea lui Mărgărit, care a demisionat între timp din funcţia de procuror, ca judecata să aibă loc pe baza recunoaşterii integrale a faptelor, aşa cum sunt ele reţinute de către anchetatori.

Astfel, judecătorii l-au condamnat pe Mărgărit la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată, şi i-au interzis mai multe drepturi civile.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

UPDATE 23 decembrie: Mărgărit a fost trimis în judecată.

UPDATE ora 19.30: Mărgărit va fi cercetat în liberate, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă făcută de procurorii DNA. El are însă interdicţie timp de 30 de zile să părăsească ţara. 

Din rezoluțía de începere a urmăririi penale, anchetorii arată că, în perioada 2012-2013, Mărgărit a fost învestit cu soluţionarea a două dosare penale, în calitate de procuror în cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, dar “nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu şi a cauzat o vătămare a intereselor legale ale mai multor persoane, obţinând un avantaj patrimonial, reprezentând sume de bani şi contravaloarea unor bijuterii în cuantum total de 406.753 lei, 6.530 euro, 121 USD şi 30 lire sterline“.

“Inculpatul nu a luat măsurile legale privind dispunerea măsurilor asiguratorii constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra unor sume de bani şi bijuterii ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile persoanelor cercetate în cele două dosare penale și nu a consemnat pe numele acestora sumele de bani ridicate la percheziţii, sume pe care inculpatul le-a folosit şi în acest fel şi-a creat un avantaj patrimonial”, precizează DNA.

Mărgărit este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (10 acte materiale).

Cazul procurorului Mărgărit a fost preluat, în 6 noiembrie, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.