PwC România şi casa de avocatură Pachiu şi Asociaţii au câştigat la CEJ cazul Gran Via Moineşti de ajustare a TVA şi deducere pentru clădirile demolate

Premieră pe piaţa imobiliară din România: Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a confirmat interpretarea prevederilor legale descrisă de consultanţii fiscali ai PwC România şi avocaţii Pachiu şi Asociaţii în cazul Gran Via Moineşti SRL împotriva Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Decizia, se referă la dreptul companiei de a deduce TVA pentru achiziţia de terenuri şi clădiri şi de a nu ajusta această deducere în cazul demolării clădirilor achiziţionate, dacă dezafectarea se face pentru a construi noi imobile în care se vor desfăşura operaţiuni taxabile. Aceasta este prima decizie având ca obiect un litigiu privind TVA înaintat de către o societate din România în faţa CEJ, se arată în comunicatul remis redacţiei din partea PwC România.

Sentinţa CEJ a dat dreptate argumentelor aduse de către consultanţii juridici şi fiscali care au reprezentat compania, susţinând că „o societate care a achiziţionat o suprafaţă de teren şi construcţii edificate pe aceasta din urmă, în vederea demolării acestor construcţii şi a realizării unui complex rezidenţial pe suprafaţa de teren respectivă, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţionării construcţiilor menţionate”.

De asemenea, CEJ precizează în decizia sa că „demolarea unor construcţii, achiziţionate împreună cu suprafaţa de teren pe care au fost edificate, efectuată în vederea realizării unui complex rezidenţial în locul acestor construcţii, nu determină o obligaţie de regularizare a deducerii iniţiale a TVA aferente achiziţionării construcţiilor menţionate”.

Această victorie se datorează parteneriatului dintre PwC România şi casa de avocatură Pachiu şi Asociaţii, care au asistat societatea Gran Via Moineşti în acest litigiu fiscal.

„Este o decizie istorică a Curţii Europene de Justiţie, prima implicând un litigiu privind TVA reclamat de o companie din România. Aceasta va avea implicaţii profunde asupra sectorului imobiliar din România şi nu numai, permiţând dezvoltatorilor să deducă TVA pentru clădirile şi terenurile achiziţionate şi să nu regularizeze deducerea iniţială în cazul în care din motive comerciale se decide demolarea construcţiilor achiziţionate pentru construcţia unora noi”, a declarat Daniel Anghel (foto), Partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte, PwC România.

„Considerăm că această hotărâre creează o oportunitate pentru dezvoltatorii imobiliari în ceea ce priveşte recuperarea cotelor de TVA generate de demolarea clădirilor vechi”, a adăugat Anghel.

„Această remarcabilă soluţie a CEJ este rezultatul unei analize obiective a problematicii de drept fiscal privind regularizarea TVA, analiză care a avut în vedere raţionamentul economic care fundamentează acţiunea marilor dezvoltatori imobiliari care achiziţionează clădiri vechi, inutilizabile, şi le demolează în vederea edificării unui proiect imobiliar”, a precizat Vlad Radoi, avocatul din cadrul firmei de avocatură Pachiu şi Asociaţii care a reprezentat Gran Via Moinesti în fata CEJ.

Prin urmare, dezvoltatorii care au suportat costuri de TVA aferente demolării construcţiilor vor avea şansa de a recupera respectivele sume plătite către bugetul de stat, decizia CEJ având putere de precedent.

Despre Pachiu şi Asociaţii

Pachiu şi Asociaţii (www.pachiu.com) este o firmă specializată în domeniul avocaturii de business, înfiinţată de către unul dintre primii avocaţi de business din România.

Firma este apreciată pentru soluţiile prompte, eficiente şi personalizate în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, finanţărilor, problemelor de drept financiar şi bancar, energie şi infrastructură, insolvenţă şi dreptul muncii, investiţii şi tranzacţii imobiliare, parteneriate public-private şi finanţări publice, probleme de drept fiscal, optimizări fiscale transnaţionale şi proprietate intelectuală, experienţă dobândită prin participarea frecventă la unele dintre cele mai cunoscute şi semnificative proiecte din România.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC (www.pwc.com/ro ) ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu aproape 180.000 de specialişti determinaţi să ofere servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.