Recurs Mircea Diaconu vs ANI. Anticipam o noua amanare. Ponta inca il crediteaza

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca marti, 5 iunie, cel de-al doilea termen al recursului intentat de ministrul Culturii, Mircea Diaconu, impotriva deciziei ANI privind incompatibilitatea in care s-a aflat pe vremea cand era si senator, si manager de teatru. El a fost platit timp de 3 ani pentru cele doua functii publice detinute concomitent. Daca va pierde recursul, Diaconu nu va mai putea detine timp de 3 ani vreo functie publica. Pana atunci, premierul Victor Ponta il crediteaza, desi Mircea Diaconu mai este cercetat penal si pentru conflict de interese. Deocamdata, Diaconu isi amana procesele, desi interesul lui ar fi ca justitia sa se pronunte cat mai repede. Este de asteptat ca si astazi sa procedeze la fel, pentru a prinde vacanta judecatoreasca si a o lungi cu procesul toata toamna, pana la alegerile parlamentare, cand i se va incheia mandatul de ministru. Dupa aceea, pot sa i se ia caii de la bicicleta, in termeni populari.

Mircea Diaconu a declarat vineri, la Rasnov, ca daca va castiga procesul cu Agentia Nationala de Integritate, o va da in judecata pentru daune de imagine.

Pana una-alta, el a pierdut anul trecut procesul la Curtea de Apel, in care a contestat decizia ANI privind incompatibilitatea in care s-a aflat pe vremea cand era si senator PNL, si manager de teatru. Acum se judeca la instanta suprema, unde a facut recurs. Numai ca Diaconu a cerut amanare chiar de la primul termen, din 8 mai, astfel ca revine in fata instantei abia peste o luna.

Ministrul Culturii din Guvernul Ponta mai este implicat intr-un proces, de data aceasta fiind urmarit penal pentru infractiunea de conflict de interese. Si in acesta se fofileaza, pe motiv ca e ministru si nu are timp de mers la Parchet.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat joia trecuta ca au extins cercetarile fata de Mircea Diaconu pentru alte 3 contracte semnate de acesta in calitate de director al Teatrului Nottara cu sotia sa, Diana Lupescu, si care incalca regimul conflictului de interese.

Pe 27 octombrie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa ICCJ in vederea cercetarii lui Mircea Diaconu, director al Teatrului ‘C. I. Nottara’, pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece si-ar fi angajat nelegal sotia in functia de regizor artistic.

ANI sustine ca Mircea Diaconu a fost numit in functia de director al Teatrului ‘C. I. Nottara’ in baza unei hotarari a CGMB din 2002, iar sotia acestuia a fost, in perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august 2007, actor la acelasi teatru.

Ulterior, pe 8 august 2007, sotia lui Mircea Diaconu, in calitate de salariat al Teatrului ‘C. I. Nottara’, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, in data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Cererea a fost aprobata de Mircea Diaconu, desi ANI arata ca ea nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic, adica de minimum un an experienta in domeniul regiei.

De asemenea, ANI sustine ca, la concursul organizat pe 13 august 2007, Mircea Diaconu a exercitat calitatea de presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.