Revolutionarii corupti, trimisi in judecata cu avocat cu tot

DNA a finalizat, miercuri, ancheta in cazul revolutionarilor spagari, astfel ca l-au trimis in judecata pe George Costin, fostul sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, aflat in arest inca din februarie alaturi de alti doi lideri ai unor asociatii de revolutionari: Mihai Bolocan si Serafim Cotenescu. Procurorii DNA au extins intre timp ancheta, astfel ca acum au fost deferiti justitiei inca 8 inculpati (in total 11), printre care un avocat bucurestean si doi angajati ai Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Dosarul a fost inaintat spre judecare  Curtii de Apel Pitesti. In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand tuturor inculpatilor.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Pitesti i-au trimis in judecata pe:

 • George Costin, in stare de arest preventiv, presedinte al Asociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania la momentul producerii faptelor, ulterior secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989
 • Mihai Bolocan, in stare de arest preventiv, vicepresedinte al asociatiei si presedinte al Filialei Buzau a aceleiasi asociatii
 • Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiasi asociatii, acuzati de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, spalare de bani, folosirea influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
 • Serafim Cotenescu (arestat) – presedinte al Asociatiei 22 Decembrie Campulung Muscel – pentru folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat
 • Gheorghe Bacoi – vicepresedinte al aceleiasi asociatii – pentru folosirea influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup
 • Valentin Gheorghe Marin Preda – inspector I in cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989
 • Vasile Ciulinaru – conducator auto la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 – pentru complicitate la infractiunea de folosire a influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup
 • Petre Sfarleaza – avocat in cadrul Baroului Bucuresti
 • George Stefan Costin, fiul lui George Costin, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de spalare de bani si complicitate la infractiunea de folosire a influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
 • Florentina Costin, sotia inculpatului George Costin George, pentru complicitate la infractiunea de folosire a influentei si autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite
 • Anca Marinica Lazar, persoana fara calitate speciala, pentru complicitate la infractiunea de spalare de bani.

Potrivit DNA, in perioada 2009 – 2011, George Costin, Mihai Bolocan, Gheorghe Bacoi, Aurel Postelnicu, Valentin Gheorghe Marin Preda si Vasile Ciulinaru au constituit, la initiativa inculpatului Costin, un grup infractional organizat care a functionat in aceasta perioada si a actionat in mod coordonat in scopul obtinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului.

Grupul a operat in perioada in care, persoanele detinatoare de certificat de revolutionar in baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act si pentru obtinerea adeverintei in baza careia urmau sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea 341/2004.

Trafic cu certificate

“In acest sens, inculpatii Costin George, Bacoi Gheorghe, Postelnicu Aurel, Bolocan Mihai, cu ajutorul inculpatilor Cotenescu Serafim, Sfarleaza Petre, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, Preda Valentin Gheorghe Marin, Ciulinaru Vasile, cat si de membrii familiei lui Costin George, respectiv inculpatii Costin Florentina si Costin George Stefan, si-au exercitat influenta si autoritatea asupra persoanelor indreptatite sa preschimbe certificatele de revolutionar, membri ai asociatiei, pretinzand si primind sume de bani de la acestia, in mod ilegal, atat pentru membrii grupului cat si pentru persoanele care au sprijinit grupul”, arata DNA.

Astfel, inculpatul Costin George, in calitatea sa de presedinte al asociatiei, le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie, mai arata procurorii anticoruptie.

In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani si anume: 12.000 lei si 5 % din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004. In baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 lei care a fost insusita de toti membrii grupului.

Contracte in fals

Pentru a crea aparenta ca acesti bani au fost dobanditi legal, inculpatul Costin George a incheiat in fals mai multe contracte de reprezentare a membrilor revolutionari ai asociatiei si 54 de contracte de imprumut false in care a consemnat in mod eronat ca asociatia a imprumutat cu diverse sume de bani un numar de 53 de membri, clauzele din contractele de imprumut fiind vadit neconforme cu realitatea, intrucat majoritatea persoanelor care au semnat contractele isi primisera deja drepturile in baza Legii 341/2004.

Costin si-a luat complice fiul

“In acest demers, Costin George a fost sprijinit de fiul sau, Costin George Stefan. La randul sau, inculpatul Sfarleaza Petre, cu ajutorul inculpatei Lazar Anca Marina, a intocmit in fals o factura fiscala reprezentand onorariul in suma de 3.400.000 lei conform unui contract de asistenta juridica a aceleiasi asociatii, care nu prevedea nicio suma drept onorariu si nici nu existau acte doveditoare a prestarii serviciilor mentionate in factura. Aceasta factura, cat si chitanta din care rezulta ca Sfarleaza Petre ar fi primit aceasta suma de bani, au fost semnate si de inculpatul Costin George Stefan. In aceasta modalitate, inculpatul Costin George Stefan a incercat sa justifice o parte din sumele de bani pe care si le-a insusit”, precizeaza anchetatorii.

Ponta l-a pus pe Mester sef la revolutionari

Amintim ca, imediat dupa arestarea preventiva a lui George Costin, fostul premier Emil Boc nu a mai numit pe nimeni in functia de sef al Secretariatului general pentru Problemele Revolutionarilor.

Imediat dupa venirea USL la putere, noul premier Victor Ponta l-a numit pe Sorin Vintila Mester in postul ramas vacant 3 luni. Mester a fost consilierul lui Ion Iliescu pe vremea cand acesta era presedinte in primul mandat 1992-1996, apoi a detinut functia de consilier local al Primariei Sectorului 1 al Capitalei.

Mester a fost printre primii beneficiari ai certificatelor de revolutionar, acordate prin decret prezidential de Iliescu, in 1992.

Intre timp, numarul revolutionarilor a ajuns la 16.000, cu o indemnizatie medie de 2.400 lei/luna, plus alte privilegii.

Toti revolutionarii trebuie sa returneze bani la stat

Indemnizatiile revolutionarilor au fost sistate in acest an de fostul Guvern Boc, pan ala modificarea legii care ii priveste. Guvernul Ponta a anuntat ca le-a majorat indemnizatiile cu 2,3%, odata cu reintregirea salariilor bugetarilor, incepand cu 1 iunie.

Ministerul Muncii a anuntat insa in 8 iunie ca, in urma unui control, s-a descoperit ca indemnizatiile au fost calculate gresit de fosta conducere, astfel ca toti cei 16.000 de revolutionari trebuie sa returneze 770lei/luna timp de 1 an si 3 luni.

Desigur, cum toti vor invoca faptul ca nu au de unde sa dea inapoi acesti bani, se va gasi solutia sa nu li se mai acorde indemnizatia exact pentru perioada corespunzatoare primirii sumelor ce nu li s-au cuvenit. Trebuie precizat ca ei nu sunt vinovati pentru calculul gresit al cuantumului indemnizatiilor, insa au incasat ilegal circa 770 lei/luna in plus fata de indemnizatia ce li se cuvenea, potrivit Ministerului Muncii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.