Rodica Stanoiu cere anularea deciziei de colaborator al Securitatii, pe motiv ca este semnata de Dinescu cel incompatibil

Avocatul Rodicai Stanoiu in procesul in care fostul ministru al Justitiei contesta calitatea de colaborator al Securitatii a cerut anularea deciziei CNSAS, pe motiv ca a fost semnata si de Mircea Dinescu, care de curand a fost declarat incompatibil in perioada cand era membru CNSAS. La Curtea de Apel Oradea s-a desfasurat, luni, un nou termen de judecata a procesului, iar Rodica Stanoiu din nou nu s-a prezentat, fiind reprezentata de avocata Doina Donutiu, si de sotul ei, Serban Stanoiu. Fostul ministru tot incearca sa traga de timp, la termenul din 7 mai solicitand, prin sotul sau,  realizarea unei noi expertize grafologice, negand ca ea ar fi scris notele informative catre fosta Securitate, semnate cu numele conspirativ “Sanda”. Dezbaterile in acest caz se vor relua peste aproape o luna, in 18 iunie.

In timpul dezbaterilor de luni, 21 mai, judecatorul a anuntat ca a respins cererea facuta in scris, la termenul precedent, de Serban Stanoiu, privind completarea expertizei grafologice realizate de Institutul National de Expertize Criminalistice Bucuresti, motiv pentru care acesta a depus o alta solicitare in acest sens.

La randul sau, avocatul Doina Donutiu a ridicat problema anularii deciziei de colaborator emisa de CNSAS, invocand o problema de incompatibilitate a unuia dintre semnatarii documentului.

“Decizia a fost semnata si de Mircea Dinescu, in perioada in care detinea concomitent functiile de membru al CNSAS si administrator la doua societati comerciale, stare de incompatibilitate stabilita de ANI”, a invocat avocata, adaugand ca, in opinia sa, starea de incompatibilitate se rasfrange si asupra actelor pe care Dinescu le-a semnat si care ar trebui anulate.

Desi consilierul juridic al CNSAS prezent la proces, Mihai Ionescu, a cerut discutarea celor doua probleme dupa o amanare de o ora a dezbaterilor, pentru a putea consulta documentele depuse, judecatorul a respins propunerea. “Cauza se amana in vederea studierii inscrisurilor depuse de catre reclamanta”, a dispus magistratul.

Expertiza grafologica realizata la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) Bucuresti a constat in compararea notelor informative catre fosta Securitate cu scrisul Rodicai Stanoiu din mai multe acte intocmite de aceasta pe parcursul anilor: dosarul de la Serviciul Pasapoarte, unde fostul ministru a dat 7 declaratii, declaratia de avere pe care a depus-o la Senat in 2006 si o proba de scris pe care a dat-o anul trecut in fata Curtii de Apel Oradea.

Doi dintre cei 3 grafologi care au comparat scriptele au concluzionat ca notele informative semnate cu pseudonimul “Sanda” apartin fostului ministru al Justitiei. Cel de-al treilea specialist al INEC a avut o singura obiectie, in ceea ce priveste proba de scris data de Stanoiu in fata instantei, in cazul careia a spus ca nu se poate pronunta.

Dosar stramutat la Oradea, pe motiv de “presiune mediatica”

Dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in martie 2010, stramutarea cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti la instanta din Oradea, la solicitarea Rodicai Stanoiu, care a invocat presiunea mediatica.

Instanta suprema a decis mentinerea tuturor actelor facute pana atunci in acest dosar.

Note informative din perioada anilor ’70 – ’80

In 27 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a admis o solicitare a CNSAS de intocmire a unei noi expertize grafoscopice in procesul in care Rodica Stanoiu a contestat actul CNSAS privind colaborarea ei cu Securitatea.

Cele sase documente propuse pentru comparatie cu notele de la Securitate ar fi fost scrise de Rodica Stanoiu in perioada anilor ’70 – ’80 si au fost date Directiei de Pasapoarte. Consilierul CNSAS preciza atunci ca aceste documente sunt cele mai potrivite pentru a fi comparate cu notele informative presupus a fi date de Stanoiu la Securitate, pentru ca unele dintre ele sunt din anul 1983, perioada in care se presupune ca aceasta ar fi dat note informative Securitatii.

O expertiza grafoscopica realizata de Institutul National de Expertize Criminalistice arata ca scrisul din notele informative de la Securitate semnate cu numele conspirativ “Sanda” si cel din documentele prezentate de Rodica Stanoiu instantei nu sunt ale aceleiasi persoane.

Scris diferit, dupa o operatie la coloana

Rodica Stanoiu sustine ca cele 18 note informative care i se atribuie nu ii apartin si ca ar fi fost plastografiate, avand drept model scrisul sau din perioada de dupa 1990. “Toata plastografia este facuta dupa 1990. A existat o perioada in viata mea cand am avut un scris diferit, deoarece am avut o operatie la coloana vertebrala. Aceste note care mi se atribuie copiaza acel scris. Ceea ce mi se pare incredibil este ca in acele note exista doua sau trei scrisuri diferite. Cu exceptia unei singure note, care are un ton mai elevat si mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea inculta”, a spus Stanoiu, intr-o emisiune televizata.

Ea a refuzat sa declare daca a colaborat sau nu cu Securitatea. “Am dreptul sa tac. Nu ma puteti obliga sa declar ceva”, afirma ea.

Urmatorul termen se judeca in 18 iunie a.c.. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.