Romstrade şi Romstrade Logistic Expres (taxi aerian) au intrat în insolvenţă

Compania Romstrade, deţinută de Nelu Iordache – arestat în 2 decembrie pentru deturnare de fonduri europene -, a intrat în insovenţă, la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iaşi, Tribunalul Giurgiu numind administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvenţă Transilvania. Acelaşi administrator judiciar provizoriu a fost numit şi pentru o altă companie a lui Nelu Iordache, Romstrade Logistic Expres (fosta Direct Aero Services), intrată şi ea în insolvenţă.

Pentru Romstrade, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor a fost fixat la 25 ianuarie 2013, cel pentru comunicarea tabelului preliminar, în 15 februarie, iar prima şedinţă a adunării creditorilor va avea loc la 21 februarie.

Contestaţiile la tabelul preliminar pot fi depuse până la 4 martie, iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 20 martie.

Împotriva Romstrade figurează pe site-ul instanţei mai multe cereri de intrare în insolvenţă din partea creditorilor companiei.

Pentru Romstrade Logistic Expres – firmă specializată în servicii de taxi aerian – cererea de insolvenţă a fost formulată de DHL Internaţional România.

Amintim că Romstrade a pierdut 6 contracte cu CNADNR, în ultimele două săptămâni: pentru construirea Centurii Caracal şi a unui tronson din autostrada Nădlac-Arad, pentru modernizarea a două drumuri naţionale şi două pentru deszăpezire.

Romstrade a fost înfiinţată în anul 1994, iar după câştigarea a numeroase contracte cu statul, a devenit în 2009 cel mai mare constructor român, cu un profit de peste 31 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 268 milioane de euro.

A urmat declinul: în 2010, firma a avut profit de numai 5,2 milioane euro şi o cifra de afaceri de 134 milioane de euro, iar în 2011, doar 2,6 milioane de euro profit. Compania avea anul trecut 1.623 de salariaţi, potrivit datelor depuse la Ministerul Finanţelor.

Proprietarul Romstrade a figurat în ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.

La sfârşitul lunii noiembrie, Nelu Iordache a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, pentru delapidare, fals în înscrisuri – toate în formă continuată -şi spălare de bani. Omul de afaceri a fost arestat preventiv în 2 decembrie, pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.