Rus, cu Master Planul la comisarul european Violeta Bulc

Ministrul Ioan Rus s-a întâlnit astăzi, la Bruxelles, cu Violeta Bulc, comisar european pentru Transporturi, pentru a discuta pe marginea Master Planului General de Transport, „dar au fost abordate și teme de actualitate ale politicii de transport de la nivelul Uniunii Europene”.

Întâlnirea survine după ce, ieri, Rus a avut o întrevedere şi cu Corina Crețu (PSD), comisar european pentru Politici Regionale, în speranţa că îl va ajuta să obţină ok-ul experţilor Comisiei Europene (CE) pentru Master Planul General de Transport al României, după ce în martie nu i-a ieşit, fiind nevoit să opereze noi corecţii în document, ce trebuiau operate până în 9 aprilie.

Astăzi, Ioan Rus a asigurat-o pe Violete Bulc că proiectul Master Planului “respectă în totalitate rețeaua TEN-T Core și Comprehensive, iar apoi, în prioritizarea proiectelor, e luat în calcul interesul national, care înseamnă nevoia de interconectivitate a regiunilor istorice ale țării”.

’’Comisarul european pe Transporturi a recomandat României ca în strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare să acorde atenție potențialului maxim de dezvoltare a acestui tip de transport, iar reducerea rețelei de cale ferată să fie judicios realizată, numai după ce au fost epuizate toate celelalte posibilităţi de rentabilizare a acesteia’’, a arătat Ioan Rus, potrivit comunicatului remis redacţiei.

“Doamna Bulc a subliniat că la nivelul Uniunii Europene, accentul va fi pus în viitor pe transportul feroviar și a vorbit de o orientare strategică a Uniunii Europene spre căile ferate, dat fiind potențialul acestui tip de transport în întreagă Europă. Ea transmite autorităților române că în strategia de dezvoltare  a căilor ferate, să fie analizate nu doar date de trafic și date economice, ci să se țină cont și de eventuale evoluții și dezvoltări ale căilor ferate”, se mai arată în comunicat.

Ioan Rus a dat asigurări că autoritățile române “iau foarte serios în calcul faptul că viitorul aparține căilor ferate, tendință evidentă în toate statele membre UE”.

În plus, el a arătat că “și creșterea favorabilă a economiei românești va face posibilă luarea deciziilor potrivite, mai ales că dezvoltarea corespunzătoare a rețelei de cale ferată va potența dezvoltarea proiectelor navale și aeriene din Master Planul General de Transport și va da greutate dezvoltării Portului  Constanța”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.