UPDATE! Rușanu, Carabulea şi Mîrzac, în arest la domiciliu

Judecătorii au decis, astăzi, eliberarea din arest preventiv a fostului președinte al ASF, Dan Radu Rușanu, a lui Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, și a omului de afaceri Ilie Carabulea, urmând ca aceștia să fie judecați în arest la domiciliu. Carabulea și Mîrzac au fost arestați preventiv pe 12 martie, iar Rușanu, în 4 martie.

UPDATE 16 iulie: Cei trei vor fi judecaţi în arest la domiciliu, decizia ÎCCJ fiind definitivă, după ce procurorii DNA au contestat sentinţa din 9 iulie a CAB.

Tot astăzi, anchetatorii anticorupţie au formulat o nouă propunere de înlocuire a arestului la domiciliu cu arestul preventiv în cazul lui Ilie Carabulea, pe motiv că, în intervalul 24 iunie – 5 iulie, acesta a luat legătura “în mod repetat” cu mai mulţi martori şi a instalat la domiciliul său un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig. 

Potrivit unor surse judiciare, Carabulea a trimis la secretariatul societăţii Atlassib, în intervalul de timp cât a fost arestat la domiciliu, mai multe documete, între care un “Raport privind dosarele de daună avizat în data de 27.06.2014, după unităţile instrumentare”, “Situaţia rezervelor pentru dosarele de daună avizate în perioada 01.06.2014-27.06.2014 după unităţile instrumentare” şi “Carpatica raportare 23.06.2014 – 30.06.2014”.

Niciunile dintre aceste documente nu era semnat sau ştampilat, însă faptul că Ilie Carabulea este destinatarul acestor hârtii a fost confirmat în faţa procurorilor anticorupţie de mai mulţi martori, care au fost audiaţi.

Propunerea procurorilor de înlocuirea a arestului la domiciliu cu arestul preventiv va fi luată în discuţie pe 18 iulie, de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Pe de altă parte, miercuri, la insanţa supremă, Ilie Carabulea a cerut permisiunea de a părăsi teritoriul judeţului Sibiu. 

UPDATE 9 iulie: Ruşanu, Mîrzac şi Carabulea scapă de arestul la domiciliu, Curtea de Apel București decizând, astăzi, înlocuirea măsurii cu controlul judiciar. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

Cei trei au fost trimiși în judecată alături Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, fost director al Direcției Avizări ASF, și de alți 9 inculpați, pentru corupție în dosarul ASF-Carpatica Asigurări.

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de polițe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situație financiară precară și necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustățea și Mîrzac, au constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care deține indirect și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susținut și cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASG.

Gruparea respectivă a fost sprijinită de Rușanu, președintele ASF, precum și de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpații Călin, Chițoiu și Moldoveanu, și Dan Odobescu.

Rușanu este acuzat de:

  • constituirea unui grup infracțional organiza
  • influențarea declarațiilor (11 infracțiuni), aflate în concurs real
  • favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale)
  • folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite

Laura Chițoiu este acuzată de:

  • constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu contra intereselor publice

Firma de asigurări este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită.

Printre cei trimiși în judecată se mai află:

  • Radu Mustățea, membru în CA al SC Carpatica Asig și președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România
  • Ina Crudu, director general la Carpatica Asig
  • Corneliu Moldoveanu, vicepreședinte ASF
  • Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului București și proprietar al unei societăți de asigurări
  • Elena Rusu, membru în conducerea Carpatica Asig
  • Ioan Opriș, expert tehnic auto
  • Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustățea
  • Georgel Călin, la data faptelor secretar general ASF.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.