Sechestru pe averea lui Dinel Nuţu (fost Staicu)

Tribunalul Bucureşti a decis definitiv, la propunerea procurorilor anticorupţie, instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale lui Dinel Nuţu (fost Staicu), până la o valoare de peste 26 de milioane de lei, pentru recuperarea prejudiciul din dosarul în care este acuzat că a fraudat patrimoniul SC Transgaz Mediaş SA cu 11 milioane de euro. Judecătoria Sectorului 2 admisese cererea procurorilor, în 15 mai, dar avocaţii inculpatului au contestat decizia magistraţilor, astfel că aceasta a ajuns la Tribunalul Bucureşti, care a respins-o, marţi.

Dosarul privind fraudarea Transgaz Mediaş se judecă la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, următorul termen fiind stabilit pentru 12 iunie.

Dinel Nuţu (fost Staicu) a fost trimis în judecată în noiembrie 2007, alături de el fiind judecaţi Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu şi Vlad Rebega – foşti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum şi Iulian şi Tudorică Siclitaru.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu 5 societăţi cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi, respectiv, beneficiare de gaze naturale, 4 firme private, controlate de Dinel Staicu.

Cele 4 firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti.

Convenţiile de plăţi ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 şi a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

La solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaş, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor 4 firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele 4 firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică şi Iulian Siclitaru – nu au avut activitate comercială, nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare şi nici nu au prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani încasate ar fi fost, astfel, direcţionate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu şi ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia ar fi fost implicaţi şi de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea şi încheierea convenţiilor de plăţi, Dinel Staicu ar fi beneficiat şi de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de 9 miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soţiei, de Nuţu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanţa de executare a pedepsei dându-l în urmărire naţională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare şi l-a predat Poliţiei Române, fiind încarcerat.

Între timp însă, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis anularea condamnării de 7 ani de închisoare a lui Staicu, întrucât a mai fost judecat pentru aceleaşi fapte.

Dinel Nuţu a fost eliberat din arest în 11 februarie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Judecătoarea Antonela Costache, care a fost în completul ce a dat decizia din 11 februarie, dar şi judecătoarea Viorica Dinu, tot de la TB, sunt cercetate în arest preventiv din 15 martie a.c., pentru luare de mită în schimbul unor soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu.

De asemenea, fratele lui Nuţu, Marian Staicu, a fost arestat în 29 martiefiind acuzat că le-a dat mită 80.000 de euro şi a cumpărat influenţa judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, şi ele arestate din 15 martie, alături de Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, Marian Vasile Tudor, Angela Cîrlan şi Leon-Marius Neagu. (M.S.)

Imagine: Jean-mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.