UPDATE! Sechestru pe conturile Lukoil

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a extins măsurile asigurătorii în dosarul de spălare de bani de la Lukoil, punând sechestru pe conturile SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi asupra unor bunuri ce aparţin companiei-mamă Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda. până la concurenţa sumei de 2 miliarde de euro.

UPDATE 22 septembrie: Tribunalul Prahova a redus cu peste 800 de milioane de euro sechestrul instituit în dosar.

Redăm integral comunicatul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti:

“In dosarul penal nr.254/P/2014 in cadrul caruia se efectueaza cercetari fata de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti si BOGDANOV ANDREY IUREVICI pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala  si de spalare de bani au fost extinse cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunilor  de folosirea cu rea credinta a creditului societatii prev. de art.272 alin.1 lit.b din Legea 31/1990 republicata si de spalare de bani prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea 656/2002.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au pus in miscare actiunea penala si au dispus  masura preventiva a controlului judiciar fata de  RATA ANDREI, DANULESCU DAN, DUTU DOREL, EROGOV YURI, VOINSTEV ALEXEY, ultimii doi avand cetatenie rusa, toti angajati ai SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti.

 Cercetarile au stabilit faptul ca, suspecta SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, a  rambursat in baza unor contracte, cu titlu de imprumut, actionarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA si 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare.

Totodata, suspecta SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, a primit in baza unor contracte cu titlu de investitii, de la actionarul majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 32.476.926 euro si 304.186.078,78 dolari SUA, desi conform bilanturilor, balantelor si raportarilor catre ANAF, activul societatii este de 48.522.486 euro echivalent moneda nationala,  diferenta de 257.995.952 euro neregasindu-se in activul patrimonial al societatii .

Mai mult, suspectei SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, conform rulajelor de cont,  i s-a virat in cont, de la actionarul majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, suma totala de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda nationala, cu titlu de majorare capital social, dar conform situatiei raportate la Oficiul Registrului Comertului pe baza documentelor financiar contabile ale societatii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda nationala, diferenta de 374.294.805,14 euro neregasindu-se in aportul de capital. Cu toate ca suma respectiva a fost primita cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fractionata si rambursata cu titlu restituire creditare in aceeasi zi in care a intrat in conturile bancare.

Ca urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societatii, fapt relevat si de rapoartele administratorilor societatii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013.

Valoarea prejudiciului, estimata in acest moment, este  in cuatum de 1.185.268.188,35 EURO si 1.526.293.530,93 USD pentru infractiunea prev. de art. 272, alin.1, lit. b din Legea 31/1990 republicata si in cuantum de 1.526.293.530,93 USD  si 552.977.284,35 EURO pentru infractiunea prev. de art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002 .

La data de 08.07.2014, in conformitate cu prevederile legale, respectiv art.32 din Legea 656/2002 potrivit carora ,,in cazul in care s-a savarsit o infractiune de spalare a banilor (…), luarea masurilor asiguratorii este obligatorie,, si in acelasi sens art.33 alin.6 din Legea 656/2002,, pentru a garanta ducerea la indeplinire a confiscarii bunurilor, este obligatorie luarea masurilor asiguratorii prevazute de codul de procedura penala, s-a dispus masura sechestrului asigurator.

In cauza, in urma extinderii cercetarilor fata de LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda si fata de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti  au fost extinse si masurile asiguratorii. Acestea au fost aplicate  asupra unor bunuri apartinand LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare detinute de aceasta entitate juridica la banci comerciale situate in U.K. si Olanda, asupra primelor de emisiune in cuantum de 1.880.931,388 lei  precum si asupra unui numar de 176.840.629 actiuni, detinute de aceasta in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti.

De asemenea, au fost instituite noi masuri asiguratorii asupra conturilor bancare detinute de catre suspecta S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, la banci comerciale situate in Olanda, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro.

Masurile instituite au avut un caracter strict procedural in conformitate cu legile speciale si normele de procedura penala, singurele care guverneaza procesul penal.

Cercetarile urmeaza a fi continuate pentru strangerea si a altor probe necesare pentru stabilirea situatiei de fapt in integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au savarsit infractiuni si in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora.

Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si al altor autoritati competente”. 

Istoricul dosarului Lukoil

Amintim că în 2 octombrie 2014 au avut loc 23 de percheziţii la sediul rafinăriei Lukoil din Ploieşti şi a altor societăţi comerciale de la aceeaşi adresă, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciul adus bugetului de stat de 230 de milioane de euro, potrivit estimărilor procurorilor.

În 6 octombrie, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe produsele Rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei – exact prejudiciul constatat în urma percheziţiilor.

Imediat, conducerea Lukoil a anunţat că “Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă”.

A doua zi, în 7 octombrie, sechestrul a fost ridicat după ce premierul Victor Ponta şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de soarta celor 3.500 de angajaţi ai rafinăriei.

Directorul general al Lukoil, Andrei Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. El nu are voie să părăsească judeţul Prahiva şi judeţul Ilfov, potrivit măsurilor dispuse de procurori imediat după ridicarea sechestrului.

Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a instituit în aceeaşi după-amiază un alt sechestru asigurător, pe o cantitate de țiței mai mică stocată în spațiile de depozitare ale companiei de stat Oil Terminal, în valoare de 16 milioane de dolari.

În 9 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că “Justiţia se află în faţa unui şantaj” şi a cerut Guvernului “să fie pregătit să preia rafinăria Petrotel dacă Lukoil anunţă mâine că nu reia producţia”.

Băsescu a atras atenţia că “Lukoil merge de 5 ani în pierdere şi “premierul Victor Ponta minte când spune că a primit anual 700 de milioane la buget din partea companiei Lukoil ca taxe şi impozite”.

„I-a dat banii din acciză (acciza suplimentară de 7 eurocenţi la litrul de carburanţi – n.r.)”, a acuzat Băsescu.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că “o companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei” – făcând referire la declaraţia de presă a preşedintelui făcută la ora 15.00 la Cotroceni.

Ponta a admis că “Lukoil nu a plătit impozit pe profit”, arătând că “a dat alte taxe”.

A doua zi, în 10 octombrie 2014, Lukoil a reluat activitatea la rafinăria de la Ploieşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.