Şefa de cabinet şi consiliera ministrului Mariana Câmpeanu, urmărite penal pentru mită la examen

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de Iuliana Coruţ, director la cabinetul ministrului Muncii, acuzată de luare de mită, şi faţă de Paula Mănuceanu, consilier la acelaşi cabinet, pentru abuz în serviciu, precum şi faţă de Simona Dumitriu, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, pentru complicitate la luare şi dare de mită, Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, pentru dare de mită şi complicitate la permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, şi Cristian Ferchedău-Paul, persoană fără calitate specială, pentru folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de uz de fals.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale rezultă că, în cursul lunii octombrie anul trecut, ca urmare a intervenţiei învinuitei Coruţ, învinuita Mănuceanu a făcut demersuri pentru ca Ferchedău-Paul să intre în posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Serviciul Evaluare Programe, organizat de Ministerul Muncii în decembrie.

“Pentru a-l favoriza pe Cristian Ferchedău-Paul în ocuparea acestui post, învinuita Iuliana Coruţ a pretins şi primit o sumă de bani de la Cristiana Bigan, mama candidatului, prin intermediul învinuitei Simona Dumitriu, sora învinuitei Coruţ“, se arată în comunicat.

Astfel, Iuliana Codruţ este acuzată de luare de mită, instigare la permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Paula Mănuceanu este acuzată de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals şi sustragere de înscrisuri.

DNA menţionează că, în zilele de 7 şi 11 februarie, învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.