UPDATE 4! Şeful CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, arestat pentru MITĂ primită într-o cutie de whisky. STENOGRAME

Cristinel Bîgiu (PNL), preşedintelui CJ Buzău, a fost prins ieri în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce lua mită 50.000 de lei. Dus astăzi în faţa instanţei, el a primit mandat de arestare preventivă. După gratii se află şi finul său, Florin Colgiu, complice la şpagă. Potrivit stenogramelor din dosar, baronul de Buzău a primit mita într-o cutie de whisky, în parcarea din faţa blocului.

UPDATE 16 decembrie 2016: Bîgiu a fost condamnat definitiv la 5 ani și 2 luni de închisoare, sentința Curții de apel București fiind definitivă.

UPDATE 5 aprilie 2016: Tribunalul Călărași l-a condamnat pe Bîgiu la 5 ani și 2 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă.

UPDATE 2 februarie 2015: Bîgiu a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi conflict de interese, în formă continuată, precum şi pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

UPDATE 8 decembrie: Bîgiu va fi exclus din PSD, a anunţat Victor Ponta.

“Am anunțat foarte clar că, de acum încolo, toleranța noastră față de fapte de corupție trebuie să fie zero și atitudinea noastră să fie în acest sens. Și acest lucru prefigurează una dintre schimbările esențiale pe care PSD trebuie să le dezbată și, din punctul meu de vedere, să le adopte la congresul pe care îl vom avea în primăvara anului viitor”, a precizat liderul PSD.

Bîgiu  se află la primul mandat de preşedinte al CJ Buzău, fiind ales în iunie 2012 pe listele USL, din partea PNL. Înainte de prezidenţiale, el a sărit în barca PSD, graţie celebrei OUG promovate de Dragnea, prin care li s-a permis acest lucru aleşilor locali, timp de 45 de zile. 

Procurorii DNA au declanşat urmărirea penală împotriva lui Marian Cristinel Bîgiu pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale).

Florin-Mădălin Colgiu, finul șefului CJ și președintele TNL Buzău, este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 acte materiale).

Dacă până acum acum procurorii anticorupţie au depistat şefi de CJ care luau şpagă între 10%-30% din contractele pe care le acordau preferenţial din bani publici, de data aceasta nivelul corupţiei a depăşit cu mult limitele: baronul PNL de Buzău a luat jumătate din valoarea unor lucrări atribuite fără licitaţie şi care erau, de fapt, fictive.

L-a denunţat chiar directorul din CJ Buzău căruia Bîgiu i-a ordonat să facă atribuirea directă. Au fost în total 3 contracte, iar din primul preşedintele CJ a încasat deja 70.000 de lei (50% din sumă). La al doilea contract – din care a primt 50.000 de lei – a fost prins, în urma denunţului.

În ordonanțele de reținere se arată că în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Bîgiu i-a cerut unuia dintre directorii CJ Buzău “să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în 3 componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele”.

Urma ca baronul de Buzău să aprobe plăţile iar din sumă să încaseze drept mită 200.000 de lei, adică jumătate din contractul acordat unor firme “care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte susmenţionate”.

“În acest sens, în jurul datei de 20.12.2013, directorul respectiv i-a remis lui Bîgiu Marian Cristinel, prin intermediul finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, suma de aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei + TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma susmenţionată de la reprezentantul legal al firmei”, precizeatză DNA.

Ulterior, în august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în condiţii similare, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă. A fost declarată câştigătoare aceeaşi firmă şi urma ca preşedintele CJ Buzău primească mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

“La data de 04.12.2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la data de 08.12.2014, suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar ce urma să primească banii în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, o persoană de încredere a acestuia”, arată anchetatorii.

Ieri, 6 decembrie, directorul i-a dat banii intermediarului indicat de Bîgiu, iar acesta i-a înmânat baronului şpaga chiar în parcarea din faţa blocului unde locuieşte.

“Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar.

În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, se precizează în ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore a celor doi inculpaţi – Bîgiu şi Colgiu.

Prezentaţi astăzi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, şpăgarii au primit mandat.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

STENOGRAME

În stenogramele din referatul trimis instanţei – apărute în presă, fiind publice – se arată că intermediarul mitei a fost Ionuţ Robet Piţigoi iar denunţătorul este Dragos Cojocea, director executiv al Direcţiei de dezvoltare regională din cadrul CJ Buzău.

Anchetatorii arată că Bîgiu se temea că va fi prins de procurorii DNA, motiv pentru care a instalat aparatură de bruiaj în incinta instituţiei pe care o conduce. Tehnica a fost găsită la percheziţii.

Iată stenogramele:

“COJOCEA DRAGOȘ: Ți-am luat și eu un cadou din partea mea.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mulțam! Am înțeles.

COJOCEA DRAGOȘ: Nu știu dacă-ți place marca asta? (…)

COJOCEA DRAGOȘ: E bună? Da? Vezi tu acum… să nu te pună dracu` să tragi din ei că-l întreb luni pe șefu` dacă ai tras din…

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Bă, poate îți dau doi pumni acuma …[cuvânt obscen]…”.

Discuţia are loc între Dragos Cojocea director executiv al Direcţiei de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în acest caz şi Ionuţ Robet Piţigoi, intermediar în afacere. Şeful din discuţii era însuşi Marian Cristinel Bîgiu.

În aceeaşi zi, Ionuţ Robet Piţigoi s-a întâlnit cu şeful CJ Buzău. L-a informat pe preşedintele Consiliului Judeţean că a primit de la Cojocea 50 mii lei într-o cutie de whisky.

“BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A pronunţat vreun nume, ceva?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de… aşa şi aşa. Mi-a zis că… Nu, a zis că pentru şefu’ nostru. (…)

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Cum a dat?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Într-o sticlă de whisky.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.

Bîgiu i-a  zis lui Pițigoi să-i dea 6000 de lei finului său, Florin Colgiu. Apoi să-şi oprească, pentru propriile nevoi, 5.000 de lei.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Îhî! Îţi iei tu aşa, opreşti tu vreo cinci mii… Pe mine nu mă interesează ce mai e pe la…

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: A, nu vreţi să-i dau înapoi?!

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Îm? …

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Sticla de whisky. (…)

PIȚIGOI IONUȚ ROBERT: Vino încoace! Vino mă, încoa’! Uite, mă, că mi-a dat, am… m-am întâlnit cu … COJOCEA… (…) Și mi-a zis să-ți dau nași-tu ceva. (…) Tre’ să plătești ceva, nu știu ce.

COLGIU FLORIN MĂDĂLIN: În rest, tu ce faci?

PIȚIGOI IONUȚ ROBERT: Mi-a zis să-i țin eu. Cât vin șase mii, mă?

COLGIU FLORIN MĂDĂLIN: Șase mii cinci sute”.

Președintele CJ Buzău avea aparatură de bruiaj pentru că se temea de interceptări. Finul său a recunoscut că i-a dus acestuia sacoșa cu banii. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.