UPDATE 3! Şeful DNA Slobozia, urmărit penal pentru şpagă şi favorizarea infractorului

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) anunţă începerea urmăririi penale faţă de Dumitru Cristudor, procuror-şef al Biroului Teritorial Slobozia al DNA. El este acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului, după ce a sprijinit 3 persoane cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane. În acelaşi dosar este acuzat omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului, şi Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită şi favorizarea infractorului, informează, joi, DNA.

UPDATE 1: La câteva ore, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor.

UPDATE 2: Cristudor a fost reţinut de procurorii DNA şi va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Faţă de învinuita Andronache Monica, anchetatorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

UPDATE 3: Judecătorii ÎCCJ au dispus vineri, 14 iunie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Cristudor. El poate ataca decizia cu recurs.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale rezultă că, din 11 februarie şi până în prezent, procurorul Cristudor, împreună cu Taifas şi Andronache, a sprijinit 3 persoane cercetate de autorităţile judiciare germane pentru evaziune fiscală, astfel încât acestea să distrugă şi să ascundă documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României.

Sprijinul de care au beneficiat cei cercetaţi de autorităţile germane a constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării şi suportarea costurilor asistenţei juridice, arată procurorii anticorupţie.

„În 23 mai şi 1 iunie, în schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, şi anume neadoptarea unor măsuri de protecţie minimale care să asigure conspirativitatea activităţilor de percheziţie ce urmau a fi efectuate de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia în perioada 3 – 5 iunie, magistratul Cristudor Dumitru a primit de la Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul lui Andronache Monica, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 5.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului”, precizează DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.