UPDATE! Șeful RA-APPS, Gabriel Surdu, arestat preventiv

Curtea de Apel București (CAB) a admis astăzi contestaţia DNA la decizia din 30 aprilie a Tribunalului București de respingere a propunerii de arestare preventivă a șefului RA-APPS , Gabriel Surdu, astfel că acesta intră după gratii pentru 30 de zile.

Decizia este definitivă.

UPDATE: Şeful RA-APPS va fi suspendat din funcţie pe durata detenţiei. Consiliul de Administraţie al Regiei a anunţat că se va întruni mâine “pentru a stabili măsurile legale corespunzătoare”.

Reţinut în 29 aprilie a.c. de procurorii DNA, şeful Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost plasat sub control judiciar, având obligația de a nu părăsi țara.

Anchetatorii nu s-au lăsat şi au  contestat decizia judecătorilor, iar astăzi au câştigat.

Gabriel Surdu este anchetat de DNA pentru cumpărare de influență.

În cauză este urmărit penal și Cristinel Bîgiu, preşedintele CJ Buzău prins în flagrant în 6 decembrie 2014 în timp ce primea mită în parcarea din fața blocului și aflat de atunci în arest preventiv.

Cristinel Bîgiu l-a “înfundat” şi pe George Scutaru, fost deputat PNL și consilier prezidențial pentru securitate națională al lui Klaus Iohannis (timp de aproape 3 luni), urmărit penal sub control judiciar, din 3 aprilie, sub acuzațiile de complicitate la luare de mită și spălare de bani în timpul campaniei electorale din 2008.

Dar iată faptele care îl incriminează pe şeful RA-APPS, aşa cum apar în rechizitoriul anchetatorilor DNA:

În vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul a administra prin intermediar.

Suspectul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.

La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației.

De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși suspectului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.

La data de 01 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de suspectul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și o societate comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de către aceasta din urmă a unor servicii de consultanță constând în:

– îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru,

– informarea primăriei respective asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achizițiilor publice,

– verificarea documentațiilor aferente procedurilor de atribuire, inițiate de către primărie precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziția prestatorului de către instituția publică, din punct de vedere al conformității acestora cu prevederile legale,

– asistență în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestațiile depuse în fața instituțiilor abilitate prin care se atacau acte ale instituției.

De asemenea, la data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de suspectul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Precizăm că procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.