Senatorii vor ancheta procurorii care au făcut dosare la referendum

Senatul a înfiinţat, luni, la propunerea membrilor PSD şi PNL, o Comisie de anchetă asupra activităţii procurorilor care au făcut dosare de fraudare a referendumului privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu. PDL a anunţat că vor ataca decizia la Curtea Constituţională.

Iniţial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea “Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012”.

Formularea propusă de PSD şi PNL a fost însă modificată la propunerea senatorului PNL, Ioan Ghişe, în “Comisia de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012”.

Amendamentul lui Ghişe a fost adoptat cu 62 de voturi “pentru” şi două abţineri, iar hotărârea privind înfiinţarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi “pentru” şi trei abţineri.

Din această comisie de anchetă fac parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Sorin-Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghişe şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înfiinţarea acestei comisii, nu îşi vor desemna reprezentanţi şi vor ataca la Curtea Constituţională decizia Senatului.

El a argumentat că se încalcă principiile democratice şi constituţionale.

“Unul dintre lucrurile esenţiale într-o democraţie este ca o putere să se opună altei puteri. Prin urmare, puterile să fie corect separate în stat, ceea ce, în cazul de faţă, nu se întâmplă. Se pronune ca noi, legislativul, să intrăm peste Ministerul Public, şi să cercetăm ceea ce au făcut aceştia în atribuţiile lor de serviciu. Puterea ne propune cu această ocazie să se investigheze de către legislativ chestiuni legate de un referendum care a fost organizat chiar de actuala putere”, a spus el.

“Această hotărâre o vom contesta la Curtea Constituţională, care, Slavă Domnului, de câtva timp încoace are din nou dreptul să se refere şi la hotărârile Parlamentului”, a anunţat parlamentarul. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.