Senatul l-a salvat pentru a doua oară pe Şova de arest

Cu 72 de voturi “împotrivă”, 66 “pentru” şi 2 anulate, senatorii au respins în această seară cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova pentru fapte de corupţie.

Votul a fost secret, cu bile.

Din cei 167 de senatori prezenţi la şedinţă au votat numai 140. Senatorii UDMR au participat la vot.

Liberalii au anunţat că vor contesta votul la Curtea Constituţională a României (CCR).

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat după vot că “PNL s-a transformat într-un partid bolşevic, care apreciază cătuşele”.

Dan Şova a declarat că aşteaptă ca DNA să trimită dosarul în instanţă “ca să ne lămurim şi să terminăm cu toate poveştile astea politicianiste”.

Anchetatorii DNA au cerut aviz în 13 martie pentru arestarea senatorului PSD Şova, acuzându-l că a falsificat facturi și a distrus probe din dosar – hard-disk-urile calculatoarelor din casa de avocatură care îi aparține și la care l-a avut partener în trecut și pe actualul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul l-a salvat pentru prima dată de arest pe fostul ministru al Marilor Proiecte şi al Transporturilor, însă votul a fost net în favoarea încuviinţării cererii DNA: 67 de senatori au votat „împotrivă”, 79 „pentru” şi 5 voturi au fost nule (abțineri).

Preşedintele Senatului a interpretat însă votul în funcţie de Regulamentul Senatului, care prevede adoptarea hotărârilor cu majoritate absolută, şi nu de Constituţie, potrivit căreia este necesară majoritate simplă.

În aceste condiţii, Tăriceanu a considerat că nu trebuie să redacteze o hotărâre privind rezultatul votului, dacă solicitarea DNA a fost respinsă.

CCR l-a obligat însă să adopte o hotărâre, pe care a declarat-o ulterior neconstituţională, astfel că votul a fost reluat astăzi, în plen, cu deznodământul amintit.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.