Şova: CNADNR poate semna contractele pentru 2 loturi din Autostrada Sebeş-Turda

La doi ani de la venirea la putere, Guvernul Ponta va putea începe construirea primilor kilometri de autostradă, deşi are semnat un contract pentru Autostrada Transilvania încă de un an (3A1 Gilău – Nădăşelu, de 8,7 km şi în valoare de 258,2 milioane lei, semnat în aprilie 2013 cu asocierea Spedition UMB-Tehnostrade), fără ca şantierul să înceapă. Dan Şova, noul ministru al Transporturilor, a anunţat astăzi, la o conferinţă pe tema infrastructurii organizată la Palatul Parlamentului, că CNADNR va semna contractele pentru loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş-Turda, după ce Curtea de Apel a respins contestaţiile, şi că aşteaptă hotărârea instanţei pentru celelalte două secţiuni.

“Pe două tronsoane din Sebeş-Turda, loturile 3 şi 4, am câştigat definitiv la Curtea de Apel, deci se pot semna contractele. Ieri a venit şi a doua decizie, mai avem două tronsoane de aşteptat tot la Curtea de Apel, întrucât s-a contestat tot bineînţeles”, a precizat ministrul Transporturilor, deşi el nu mai are, teoretic, în subordine CNADNR, instituţia rămânând la DPIIS.

CNADNR a anunţat în 26 decembrie 2013 constructorii câştigători ai licitaţiei pentru realizarea Autostrăzii Sebeş-Turda, împărţită în 4 secţiuni, cu o lungime totală de 70 km.

Licitaţia fusese lansată în 22 iulie, dar în octombrie Guvernul a modificat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, astfel că aceasta va costa dublu: 4,64 miliarde lei.

Pentru proiectarea şi construirea primului lot, de 17 km, a fost selectată asocierea italiană Impregilo – Salini.

Lotul al doilea, de 24,2 km, va fi realizat de asocierea de 9 firme italiene şi româneşti RCM Construzioni/Imob Lux Construct/Consinit/Societatea de Construcţii Napoca Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara/T Dancor RomConstruct/Shelter Construct/Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna/Schiavo & C/Eurocerad International.

Lotul al treilea, de 12,4 km, a fost adjudecat de asocierea italiană Tirrena Scavi/Societa Italiana per Condotte d’Acqua.

Lotul al patrulea, de 16,3 km, a fost atribuit PORR Construct – PORR Bau (Austria).

Lucrările sunt cofinanţate din bani europeni (Fondul de Coeziune 85%), iar termenul de finalizare a acestora este de 70 de luni de la data atribuirii.

Costul unui kilometru este de 6 milioane de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.