UPDATE! STENOGRAME: Soţia lui Borbely i-a minţit pe anchetatori

Procurorii DNA arată în rechizitoriul celor 3 complici ai fostului ministru Laszlo Borbely trimişi în judecată (consilierul lui personal şi doi oameni de afaceri care i-au cumpărat influenţa) că soţia deputatului UDMR, Melinda Borbely, a fost la curent cu faptele lui. În interceptările DNA, unul dintre complici discută la telefon cu un altul şi îi confirmă că se află la cumpărături cu “doamna” Borbely, urmând ca el să plătească factura. 

UPDATE 30 noiembrie 2016: Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv, la câtela 2 ani şi 6 luni cu executare, pe:

  • Szepessy Szabolcs, fost consilier al lui Laszlo Borbely în perioada în care politicianul a fost ministrul Mediului – pentru complicitate la trafic de influenţă şi la cumpărare de influenţă
  • Ioan Ciocan- administrator la Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi Anton-Petre Molnar- administrator de fapt la Azimut Com SRL Acăţari, pentru cumpărare de influenţă.

Magistraţii au decis confiscarea sumelor de bani de 80.952 lei de la Ciocan şi de 80.952 de lei de la Molnar.

Iniţial, în faza de fond a procesului, cei trei primiseră condamnări cu suspendare: Moldar şi Ciocan – 2 ani cu suspendare, iar Szabolcs – 1 an cu suspendare, dar procurorii DNA au declarat apel.

Soția lui Borbely a scăpat, nemaifiind trimisă în judecată de procurorii DNA.

Melind, audiată

În 14 iulie 2011, în dosarul lui Borbely a fost audiată, în calitate de martor, Melinda Borbely, soţia fostului ministru, învinuită şi ea în acest caz, referitor la fapte şi împrejurări esenţiale, de natură să conducă la aflarea adevărului, arată DNA, în documentul transmis instanţei de judecată.

“Sub prestare de jurământ, învinuita Borbely Melinda a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu aceste fapte şi împrejurări, în speţă în legătură cu adevăraţii proprietari ai apartamentului din Bucureşti, calea Victoriei, renovarea acestui apartament dar şi a imobilului – casă situat în Târgu Mureş, strada Borsos Tamaş, nr. 10, precum şi a cheltuielilor ocazionate cu aceste lucrări. Aprecierea ca mincinoasă a acestor declaraţii s-a făcut prin raportare la celelalte probe administrate în cauză, mai precis declaraţia martorei Vincze Maria şi a numitului Fedorca Gheorghe precum şi a proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice. Raportat la faptul că învinuita Borbely Melinda nu are antecedente penale, că aceasta este soţia numitului Borbely Laszlo – persoană care era vizată în dosar 35/P/2011, că declaraţia acesteia, deşi esenţială, nu a fost singura probă pe care se bazează acuzarea, apreciez că fapta acesteia nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni astfel că urmează să i se aplice o sancţiune cu caracter administrativ”, notează procurorul de caz.

În rechizitoriu se mai arată că “în realitate, deşi Maria Vincze – mama soţiei fiului adoptiv al lui Borbely Laszlo – apare ca proprietar de jure apartamentului în cauză, proprietari de facto ai apartamentului sunt soţii Borbely Laszlo şi Melinda, cei care au iniţiat procedura de achiziţionare a imobilului, au plătit suma de 80.000 de euro, s-au ocupat de demersurile de încheiere a contractului de vânzare – cumpărare şi au beneficiat de renovarea lui pe cheltuiala societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş”.

Din declaraţia martorei Vincze, arată procurorii, coroborată cu alte probe, “rezultă fără echivoc intenţia lui Borbely Laszlo de a ascunde adevăratul proprietar al apartamentului, dar şi suma cu care a fost achiziţionat acesta”.

Omisiune în declaraţia de avere

“De altfel, în declaraţia de avere, numitul Borbely Laszlo nu a menţionat nici achiziţionarea acestui apartament şi nici «împrumutarea» cuscrei sale cu suma de 80.000 de euro. Prin urmare, probele existente la dosar îi indică pe soţii Borbely Laszlo şi Melinda ca fiind adevăraţi proprietari ai imobilului mai sus descris”, se mai precizează în rechizitoriu.

Interceptări

Pe de altă parte, procurorii DNA dovedesc cu o interceptare că soţia lui Laszlo Borbely a fost implicată în activităţile infracţionale ale soţului ei, în sensul că unul dintre complici discută la telefon cu un altul, iar în discuţie îi confirmă că se află la cumpărături cu “doamna” Borbely, urmând ca el să plătească factura.

„Ciocan Ioan: – Ghiţucă ce faci?

Fedorca Gheorghe: – La cumpărături cu doamna (n. n. Borbely Melinda).

Ciocan Ioan: – Da? Na bun. Tu plăteşti totul. Da?

Fedorca Gheorghe: – Da am înţeles. Da…”, se arată în documentul citat.

Procurorii arată că urmare a cumpărăturilor pe care Melinda Borbely le-a făcut la apartament în 6 aprilie 2011, pe banii societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, aceasta îi comunică soţului ei, Borbely Laszlo, în aceeaşi dată, la ora 14:04, următoarele:

“Borbely Melinda: – Ă, a fost în regulă. Am ales tot şi este în regulă.

Borbely Laszlo: – Asta e bine”.

NUP cu scutul Camerei Deputaţilor

DNA a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Borbely Laszlo, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat, în 11 septembrie 2012, urmărirea penală pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii săvârşite de fostul ministru al Mediului.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată fostul lui consilier personal, Szabolcs Szepessy, şi doi administratori de firme – Ioan Ciocan, administrator al societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, şi pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societăţii Azimut Com Acăţari -, pentru cumpărare de influenţă.

24 de contracte, favor de la Borbely

Procurorii arată, în actul de sesizare a instanţei, că, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan i-a remis lui Borbely Laszlo, prin intermediul consilierului personal al acestuia, foloase necuvenite constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 de lei, pentru ca acesta să determine funcţionari din Administraţia Naţională “Apele Române”, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societatea Lescaci Com Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de ANAR, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Lescaci Com Negreşti Oaş a obţinut în perioada 2010 – 2011, cu unităţi din subordinea ANAR, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, în valoare totală de 295.037.846 lei, cu TVA.

În aceeaşi perioadă, Anton Petru Molnar, administrator de fapt la Azimut Com SRL Acăţari, i-a remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei, pentru ca ministrul să determine funcţionari din ANAR să favorizeze SC Azimut Com SRL Acăţari la diferite licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu, susţin anchetatorii.

În cursul anilor 2010 – 2011, Azimut SRL Acăţari a încheiat cu ANAR – Administraţia Bazinală de Apă Mureş 3 contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi 2 contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Satu Mare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.