STENOGRAME. Gruia Stoica: Cine e mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean?

În referatul procurorilor DNA prin care cer instanţei Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a lui Gruia Stoica sunt transcrise interceptările convorbirilor dintre el şi avocatul Doru-Cătălin Boștină, prin care patronul GFR a încercat să obțină informații secrete despre licitaţia pentru un contract de transport cărbuni. Concret, Stoica voia să ştie dinainte prețul cerut de Complexul Energetic Oltenia şi oferta CFR Marfă, concurent la licitaţie, aceasta din urmă de la directorul Dragoş Drăghici (care între timp a făcut atac cerebral). În acest fel, GFR ar fi câştigat fluierând licitația de 100 mil euro, iar pentru aceste “servicii”, Gruia Stoica i-ar fi dat avocatului 3 mil de euro. Potrivit stenogramelor, Stoica se interesa la Boştină cine are mai multă influenţă la CFR Marfă, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, sau secretarul de stat în aceeaşi instituţie, Bogdan Găurean.

Relu Fenechiu va afla astăzi sentinţa definitivă în dosarul “Transformatorul”, în care a fost condamnat de prima instanţă la 5 ani de închisoare. În timpul mandatului său de ministru al Transporturilor a fost organizată privatizarea CFR Marfă, iar GFR fusese declarat câştigătorul licitaţiei. Gruia Stoica ar fi vrut să dea banii în rate, dar după un scandal imens în care a intervenit însuşi preşedintele Traian Băsescu, manevra nu a reuşit.

Potrivit referatului procurorilor DNA, Gruia Stoica și Doru-Cătălin Boștină – unul dintre cei mai faimoşi avocaţi din România – s-au întâlnit pe 22 ianuarie într-un hotel din București, iar Stoica l-a întrebat dacă se mai află “în relații bune” cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Bogdan Găurean.

“Urmare a răspunsului afirmativ al învinuitului Boștină Doru Cătălin, Stoica Gruia a continuat, fiind interesat “cât de bine îl mai strunește pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare” (Bogdan Drăghici, directorul general al CFR Marfă, n.r.). Învinuitul Boștină Doru Cătălin nu a fost capabil să ofere un răspuns concret, dar a promis că ‘se va ocupa’. Următoarele replici ale celor doi inculpați trădează evident menirea infracțională a întrevederii din data de 22.01.2014″, potrivit referatului DNA.

“Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean? 

Boștină Doru-Cătălin: Fenechiu nu mai are cum…

Stoica Gruia: Așteptăm! Găurean era omul lui. Deci după ce… îți spun exact, vreau să-ți fac o propunere.

Boștină Doru-Cătălin: Da. Da.

Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.

Boștină Doru-Cătălin: Da

Stoica Gruia: Asta înseamnă… scurt…

Boștină Doru-Cătălin: Mă ocup?!

Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…, deci, trebuie să aflăm… știi tu…”, se arată în interceptările realizate de DNA.

Procurorii precizează că, imediat, Boștină l-a sunat pe Bogdan Găurean și l-a invitat să mai fumeze “o țigărică” împreună:

“Când erați mare în funcția asta, ne mai băgați și pe noi în seamă, mai fumam o țigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam și eu, uite, mă, am și eu un prieten ministru. Mai putem să mai…? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină… Doamne ferește… nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult și mă gândeam că poate, uite, fumăm o țigărică zilele astea”, i-a spus Boștină lui Găurean.

Ulterior, Boștină i-a cerut lui Gruia Stoica să-i dea lămuriri despre subiectul pe care urma să-l abordeze ziua următoare la întâlnirea cu Bogdan Găurean.

“Stoica Gruia: Da. E o licitație peste o săptămână. (…) Un transport mare de cărbune.

Boștină Doru-Cătălin: Să știm prețul…

Stoica Gruia: Prețul, să știm tot, să trimită ăla acolo, să trimită un om de-al meu și să-și vadă de treaba lui… la partea asta suntem… Șpăgile. Boștină nu te pune cu mine… cu ăsta, că nu-i arde.

Boștină Doru-Cătălin: Da. Gata.

Stoica Gruia: Marți este licitația! Vezi prima dată dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi și cine-l controlează pe el.

Boștină Doru-Cătălin: Am înțeles!”, se mai arată în referatul procurorilor.

Tot atunci, Stoica i-a promis lui Boștină că pentru “serviciile” sale va fi recompensat cu 3 milioane de euro, eșalonat, câte un milion de euro pe an.

“Stoica Gruia: Eu vă dau 3 milioane. Dar le nu ceri o dată. Și le dau anual 1 milion… 1 milion.

Boștină Doru-Cătălin: Da.”

“Spre finalul discuției, inculpatul Stoica Gruia i-a învederat învinuitului Boștină Doru Cătălin că ar trebui urgentate acțiunile de influențare ale numitului Drăghici Dragoș – Alexandru prin intermediul lui Găurean Călin-Bogdan întrucât ‘merită’, iar eventualitatea câștigării licitației de către societatea condusă de inculpatul Stoica Gruia ar asigura acestuia din urmă un confort financiar pentru următorii trei ani”, precizează procurorii.

În referatul anchetatorilor se mai arată că avocatul Boștină s-a întâlnit cu Călin-Bogdan Găurean, fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, căruia i-a cerut să faciliteze o întrevedere între Gruia Stoica și Dragoș-Alexandru Drăghici, directorul general al CFR Marfă.

Însă Găurean i-a transmis prin avocat lui Gruia Stoica că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.

“În aceiași zi, 24.01.2014, inculpatul Stoica Gruia a transmis un SMS către Fenechiu Relu cerându-i ‘5 minute’ pentru o întâlnire. Fenechiu Relu i-a răspuns că se află în Iași. Nici în zilele următoare se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi, însă merită reliefată insistența inculpatului de a găsi orice mijloc și orice persoană disponibilă să marșeze la planul infracțional pe care l-a conceput”, arată procurorii DNA.

În continuare, anchetatorii precizează că încercările lui Stoica de a afla conținutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfă la licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia nu au avut niciun rezultat.

“Acest aspect nu este de natură să înlăture existența infracțiunii de cumpărare de influență, astfel că, la data de 29.01.2014, la sediul SC CEO SA din municipiul Târgu-Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitație, una aparținând CFR Marfă și alta aparținând GFR Group. În aceeași zi, întreaga documentație a fost ridicată de organele de urmărire penală, urmând a fi depuse la dosarul cauzei“, se mai arată în referatul de reținere a lui Gruia Stoica.

Gruia Stoica a fost reținut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de cumpărare de influență în dosarul licitației pentru transportul cărbunilor de la Complexul Energetic Oltenia.

În același dosar, procurorii i-au impus lui Doru Cătălin Boștină interdicția de a părăsi țara pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

Stoica, Fenechiu şi privatizarea CFR Marfă

Grup Feroviar Român (GFR) a fost declarat câştigătorul licitaţiei organizate de Ministerul Transporturilor pentru vânzarea pachetului majoritar de 51% din CFR Marfă. Gruia Stoica a vrut însă încă de la început să plătească în rate suma de 200 de milioane de euro pe care o oferise.

Privatizarea “de succes” a fostului ministru Fenechiu – aşa cum a declarat-o premierul Victor Ponta – s-a dovedit un eşec 4 luni mai târziu, după o întreagă epopee, din care nu au lipsit acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind “prietenia dintre Ponta şi Stoica”, dar şi o şedinţă a CSAT cerută de premier.

Gruia Stoica şi-a primit însă toţi banii înapoi: garanția de 10 milioane de euro depusă de GFR pentru participarea la licitaţie şi cei 20,2 de milioane de euro din contul escrow deschis – mai mult forţat de împrejurări -, în octombrie. Anunţul a fost făcut de Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.