Tămârjan de la Poliţia Rutieră Braşov, arestat preventiv

Reţinut aseară de procurorii DNA Braşov pentru fapte de corupţie, Claudiu Tămârjan, şeful Poliţiei Rutiere Braşov, a fost arestat preventiv astăzi, la ora 18.00, pentru 30 de zile, în baza unui mandat emis pe numele său de Tribunalul Braşov. Decizia nu este însă definitivă iar inculpatul a contestat-o chiar în sala de judecată şi urmează să fie analizată la Curtea de Apel Braşov.

UPDATE 5 august: Tămîrjan, 11 subalterni şi 3 oameni de afaceri care le-au cumpărat influenţa au fost deferiţi justiţiei. Dosarul se va judeca la Tribunalul Braşov.

UPDATE: Tămîrjan rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, a decis instanţa Curţii de Apel Braşov.

UPDATE 26 iunie: Tămîrjan a fost suspendat din funcţie.

Şeful Poliţiei Rutiere Braşov a fost scos încătuşat din sediul Tribunalului Braşov, urcat într-o maşină şi dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Potrivit procurorilor Serviciului Teritorial Braşov al DNA, comisarul şef de poliţie Claudiu Tămîrjan este acuzat de:

  • 6 fapte de trafic de influenţă
  • 11 fapte de instigare la abuz în serviciu
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii nedestinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Procurorii menţionează, în ordonanţa de reţinere, că în perioada octombrie-decembrie 2013, Tămîrjan a creat un sistem infracţional foarte bine pus la punct, oferind protecţie mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri şi funcţionarilor publici.

Astfel, personalul din subordinea şefului Serviciului Rutier din cadrul IPJ Braşov nu îi sancţiona pe aceştia, contravenţional sau penal, în schimbul unor foloase materiale oferite şi remise ori de câte ori lucrătorul de poliţie avea nevoie.

“Sistemul creat de suspect era unul foarte bine pus la punct, în sensul că, fără prea multe explicaţii, fiecare persoană înţelegea ce anume are de făcut. Astfel, în urma unui simplu apel telefonic efectuat de către persoanele care îi solicitau ajutorul, suspectul Claudiu Tămârjan îl contacta pe agentul de poliţie din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmiţând un cod. La rândul său, agentul de poliţie transmitea un mesaj în sensul că a înţeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliţie să-şi încalce atribuţiile de serviciu”, se arată în ordonanţa de reţinere.

Claudiu Tămârjan se afla de aproximativ 10 ani la conducerea Poliţiei Rutiere Braşov. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.