Udrea – extremă urgență, Borbely – amânat de 3 săptămâni

Camera Deputaților a votat pentru a doua oară în decurs de două săptămâni începerea urmăririi penale și arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, după ce procurorii DNA o acuză de încă două fapte de corupție.

În schimb, Laszlo Borbely, în ciuda faptului că anchetatorii au descoperit o nouă infracțiune de luare de mită în dosarul vechi de acum 3 ani în care deputații îl salvaseră de urmărirea penală, este amânat și astăzi, după ce procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut aviz încă din 5 februarie.

Din totalul de 396 de deputați au fost prezenți 316 însă numai 294 au votat. Au fost exprimate 218 voturi „pentru” și 76 „împotriva” începerii urmăririi penale.

Pentru arestarea preventivă au votat 170 de deputați iar împotrivă, 118 (din 325 prezenți au votat numai 301 iar 13 voturi au fost anulate).

Votul a fost secret, cu bile.

Elena Udrea a fost arestată preventiv într-un alt dosar, „Microsoft”, însă a atacat decizia iar instanța i-a admis contestația și a plasat-o în arest la domiciliu.

Ca și când ar fi prevăzut verdictul, șefa DNA a solicitat cu o zi înainte un alt aviz de la Camera Deputaților – for în care Udrea este membră – privind arestarea preventivă a acestea, arătând că au fost descoperite noi fapte de corupție pe vremea când era ministru al Dezvoltării și Turismului.

„Probele DNA provin exclusiv din denunțuri”, a spus Elena Udrea astăzi în plenul Camerei Deputaților, adăugând că „sunt o țintă, sunt vânată sistematic”.

„Justiția trebuie să funcționeze pentru toți”, a arătat ea, făcând trimitere la senatorul Varujan Vosganian care a fost salvat acum o săptămână de începerea urmăririi penale, prin votul Senatului.

Astfel, Varujan nu numai că nu poate fi cercetat de DNA, dar nici să dea o declarație în fața procurorilor nu poate fi chemat, în ciuda faptului că infracțiunile de care este acuzat sunt extrem de grave: constituire de grup infracțional organizat, , abuz în serviciu și complicitate la delapidare, pe vremea când era ministru în Guvernul Tăriceanu.

Amintim că senatorii au respins prin vot și în octombrie 2013 începerea urmăririi penale a lui Varujan, pe vremea aceea fiind acuzat „numai” de complot și subminare a economiei naționale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.