Uioreanu şi complicii, trimişi în judecată

La mai puţin de o lună de la arestarea preventivă a fostului președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a lui Ioan Bena, membru AGA în cadrul SC Construcții Napoca SA, şi a lui Vasile Pogăceanu, asociat și administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis astăzi în judecată, alături de Ioan Petran, consilier județean, şi de Gabriel Radu Davidescu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA București, pentru mai multe fapte de corupţie. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Uioreanu este acuzat de: 3 infracțiuni de luare de mită din care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la spălare de bani.

Bena este acuzat de: dare de mită în formă continuată, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator, în formă continuată.

Vasile Pogăceanu este acuzat de dare de mită în formă continuată.

Ioan Petran, consilier județean, este acuzat de luare de mită.

Gabriel Radu Davidescu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA București, este acuzat de dare de mită.

Contracte pe şpagă

În rechizitoriu, procurorii au reținut că Uioreanu a pretins de la Pogăcean aproape 700.000 lei din care, în perioada aprilie 2013 – mai 2014, a primit în 10 tranșe 134.500 lei, pentru a-i da preferenţial contracte din bani publici.

Totodată, Uioreanu a pretins de la Bene 300.000 lei din care, în perioada octombrie 2012 – martie 2014, a primit în 7 tranșe 278.000 lei, pentru a direcționa alocări bugetare din bugetul CJ Cluj către contracte derulate de SC Napoca SA, deținută de acesta.

“În încercarea de a disimula adevărata înțelegere între părți, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, în 13 mai, Horea Uioreanu a convenit cu Ioan Bene ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract și a unei facturii fiscale între una din societățile deținute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetări și Studii Calitative și Cantitative SRL. Actele respective atestă în fals o convenție comercială între cele două firme, fiind folosite pentru a crea aparența unei plăți licite asupra unui studiu de piață – sondaj de opinie de care a beneficiat președintele CJ Cluj, în valoare de 5.000 euro”, arată procurorii.

De asemenea, Uioreanu a pretins, împreună cu Ioan Petran, în 9 aprilie a.c., de la Gabriel Davidescu suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare) pentru ca să emită o hotărâre prin care să se aprobe în favoarea societății UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj Napoca, primind efectiv, din banii pretinși, 5.000 euro.

Pista Aeroportului Cluj-Napoca, umflată cu 10 milioane de euro

În 2011 a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și asocierea SCC Napoca SA – SC Icco Systems SRL – SC Geo Arc SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare și întreținerea lucrării ‘Pistă de decolare aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente’ la un preț de peste 32,4 milioane euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014.

Finanțarea investiției urmă a fi asigurată din bugetul județului, iar pe parcursul executării contractului acesta a fost adiționat cu un număr de 24 acte adiționale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane euro.

“Pe fondul cointeresării materiale a președintelui CJ Cluj, Ioan Bene a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor prin OUG 34/ 2006 (în lipsa oricărei documentații,licitații, contractări). Urmare a celor convenite, omul de afaceri a dispus angajaților săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 și finalizată în martie 2014”, se mai spune în document.

Sechestru asigurător pe averile inculpaţilor

Anchetatorii au dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumei de 13.500 lei aparținând lui Horea Uioreanu și asupra unui imobil situat în Cluj, în suprafață de 195 mp, al șefului CJ Cluj, până la concurența sumei de 421.300 lei, în vederea confiscării speciale.

În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de aproape 4.500 lei și 10.000 euro ale lui Ioan Petran în vederea confiscării speciale, și a peste 23.000 lei și 18.200 euro, aparținând aceluiași inculpat, în vederea confiscării extinse.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.