UPDATE 2! Vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, prins cu şpaga. A fost arestat

Prins în flagrant când primea şpagă de 20.000 de lei, vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost reţinut aseară de procurorii DNA și este prezentat astăzi judecătorilor de la Tribunalul Timiș, cu propunerea de arestare preventivă. Împreună cu el se află nepotul său, complice.

Povestea este clasică: Ghiorghioni a pretins şi primit prin intermediul nepotului, de la un om de afaceri (care l-a denunţat), 200.000 lei în mai multe tranşe, reprezentând 10% din valoarea plăților efectuate de CJ către firma acestuia, pentru diverse lucrări de utilitate publică executate.

UPDATE 2 iunie: Ghiorghioni şi nepotul au fost trimişi în judecată, la Tribunalul Caraș-Severin, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cauză.

UPDATE: Mâna dreaptă a lui Sorin Frunzăverde, Ionesie Ghiorghioni a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Nepotul său, cel care oe care îl trimitea să încaseze şpăgile, va fi cercetat sub control judiciar.

Redăm integral faptele, aşa cum sunt prezentate de DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 12.05.2015, a inculpaţilor:

GHIORGHIONI IONESIE, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, cu privire la săvârşirea a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.

GHIORGHIONI ADRIAN COSMIN, rudă a inculpatului, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2013-octombrie 2014, inculpatul Gheorghioni Ionesie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, a pretins și primit de la un om de afaceri (martor denunțător) suma totală de 200.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea plăților efectuate de instituția publică către firma persoanei respective, pentru diverse lucrări de utilitate publică executate în baza unui acord cadru și a unor contracte subsecvente.

În schimbul sumei menţionate, societatea comercială administrată de omul de afaceri a fost favorizată de către inculpatul Gheorghioni Ionesie, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat – unitate din structura Consiliului Județean Caraș-Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții.

În perioada 07.01 – 06.04.2015, pentru același motiv și în aceeași calitate, inculpatul Ghiorghioni Ionesie, printr-un intermediar – inculpatul Ghiorghioni Adrian Cosmin, a pretins și primit, în trei tranșe, de la același om de afaceri, suma totală de 8.400 euro.

Pentru ajutorul acordat, Ghiorghioni Adrian Cosmin, rudă a inculpatului, a primit de la soția omului de afaceri o cameră foto cu diverse accesorii, în valoare de cca. 1.900 lei.

La data de 25 martie 2015, în baza unei noi înțelegeri infracționale convenite cu martorul denunțător, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca primă parte a procentului de 10% din încasările primite de firma omului de afaceri, pentru două contracte de deszăpezire încheiate la data de 31 decembrie 2014.

Diferența de 20.000 lei a fost remisă inculpatului Gheorghioni Ionesie la data de 12 mai 2016, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Serviciului Român de Informații.

Inculpaţilor Ghiorghioni Ionesie şi Ghiorghioni Adrian Cosmin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentaţi, la data de 13 mai 2015, Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Procurorii DNA au efectuat ieri percheziții domiciliare în 6 locații din Reșița și alte localități din jud. Caraș-Severin, din care una a fost sediul CJ iar celelalte, locuinţele inculpaţilor şi a altor persoane fizice.

În cauză, anchetatorii au primit sprijin de specialitate de la SRI şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.opiniatimisoarei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.