VIDEO. Kövesi îl reclamă pe Mazăre la CSM

Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze şi să dispună măsurile legale împotriva primarului Radu Mazăre, care, prin declaraţiile sale publice făcute după ce instanţa a decis cercetarea lui în libertate, sub control judiciar, a deteriorat imaginea magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului. Recursul DNA împotriva deciziei primei instanţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se va judeca vineri, în 18 aprilie, când vom afla dacă Mazăre va fi cercetat în libertate sau dacă va fi arestat preventiv. Stenogramele din rechizitoriu nu l-au convins pe judecător că banii primiţi de Mazăre erau şpagă.

DNA ataşează şi declaraţiile defăimătoare ale lui Mazăre:

https://www.youtube.com/watch?v=bqgKdeML39g

Redăm integral comunicatul remis de DNA:

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, a sesizat la data de 15 aprilie 2014, în temeiul dispoziţiilor art. 75 alin.1 din Legea nr. 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar.

În susţinerea solicitării, s-a ținut cont de jurisprudenţa constantă a Consiliului Superior al Magistraturii care în situaţii similare, a dat curs solicitărilor formulate în temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ori s-a sesizat din oficiu în temeiul dispoziţiilor art.30 din acelaşi act normativ (hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.724 din 27.06.2013, nr.813 din 18.09.2012, nr.816 din 18.09.2012).

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat că afirmaţiile emise în spaţiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acreditează ideea că dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afectează imaginea sistemului judiciar (Raport privind apărarea sistemului judiciar nr.7/IJ/1/DIJ/4/DIP/2014).

Redăm mai jos unele dintre declaraţiile făcute de Mazăre Radu Ştefan, în perioada 09 – 10 aprilie 2014, care au fost preluate de mai multe publicaţii de presă:

1. (…)”Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin. Eu nu vreau răul nimănui şi când nu o să mai fie preşedintele Băsescu nu o să discut niciodată ca să-mi plătească. ”Fiecare va plăti în faţa lui Dumnezeu”, a spus Mazăre”.

(https://www.fanatik.ro/primele-declaratii-ale-lui-mazare-esti-luptator-rezisti-195842)  

2. (…)”Primarul Constanței, Radu Mazăre, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, în urma unei decizii a instanței supreme, a acuzat la ieșirea din arestul Poliției Capitalei că este o victimă a procurorilor DNA și s-a plâns de condițiile de detenție. Edilul a spus că va pune în discuția partidului faptul că procurorii care nu își întemeiază suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizați”(…).

(https://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/VIDEO+Declaratii+Radu+Mazare+la+iesirea+din+arest)  

În legătură cu faptele reţinute în sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presă, conţinutul afirmaţiilor şi limbajul folosit exced cadrului constituţional şi procesual, privind exercitarea dreptului la apărare şi celui privind libertatea de expresie şi limitele acesteia.

Menţionăm că, MAZĂRE RADU ȘTEFAN a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 08.04.2014, în sarcina acestuia reţinându-se săvârșirea infracțiunii de luare de mită (vezi comunicat nr. 420/VIII/3 din 08 aprilie 2014).

În acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea şi dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin declaraţii de acest gen se creează un potenţial de deteriorare a imaginii magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului”.

Motivarea primei instanţe

Judecătoarea Rodica Cosma, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre pe motiv că procurorii nu au adus probe care să demonstreze că primarul municipiului Constanța ar fi primit mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham în schimbul facilitării câștigării unui contract privind construirea de locuințe sociale.

“Judecătorul de drepturi și libertăți, din examinarea actelor cauzei, reține că procurorul nu a administrat, până în acest moment procesual, probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săvârșire a infracțiunii de luare de mită reținută în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ștefan a vreunei sume de bani, respectiv darea vreunei astfel de sume de către inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ștefan să-i faciliteze câștigarea licitației și încheierea contractului de achiziție nr. 10.240 din 22.12.2011 între Regia Autonomă ‘Exploatarea domeniului public și privat’ Constanța și societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern”, se arată în motivarea deciziei prin care instanța a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest.

Judecătoarea precizează că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societății Melici Management și că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.

Totodată, magistratul arată că din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.

“Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiți de inculpatul Mazăre Radu Ștefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câștige în condiții ilicite licitația din 15.12.2011“, mai spune judecătoarea.

Magistratul mai notează că, din examinarea proceselor-verbale de redare a interceptărilor telefonice, “nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre și Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societății Shapir Structure”.

Judecătoarea arată şi că nici din audierea martorilor de către procurori nu rezultă darea sau primirea sumei de 95.000 de euro pentru ca Radu Mazăre să favorizeze firma Shapir Structure.

“În aceste circumstanțe, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că, în lipsa unor probe din care să rezulte suspiciunea că inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazăre Radu Ștefan suma de 95.000 euro, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească, să îndeplinească ori să urgenteze îndeplinirea unui act act care intra în îndatoririle de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, propunerea de arestare preventivă formulată de procuror nu poate fi primită”, se concluzionează în motivare.

Vom vedea dacă Mazăre va avea acelaşi noroc şi la a doua instanţă, decizia urmând a fi dată chiar în Vinerea Mare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.