Vîntu, 2 ani de închisoare pentru favorizarea lui Popa

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Bucureşti, la 2 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa. În acelaşi dosar, Octavian Ţurcan a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare, iar Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu, a luat 1 an şi 6 luni de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de cei trei şi de procurori la Curtea de Apel Bucureşti. Vîntu este cercetat şi într-un alt dosar, alături de Liviu Luca, de Octavian Ţurcan şi de foştii directori Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. În prezent, Sorin Ovidiu Vîntu este încarcerat ca urmare a unei condamnări la 1 an de detenţie pentru şantajarea şi ameninţarea lui Sebastian Ghiţă.

În 12 octombrie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi pe Octavian Ţurcan, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, şi pe Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu, pentru complicitate la această infracţiune.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), când mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa 100 de milioane de euro compensaţii.

La scurt timp de la prăbuşirea FNI, în luna mai 2000, Popa a plecat din ţară. Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Procurorii au stabilit că, între octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro “convenite cu condamnatul Popa Nicolae” două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro. Transferul banilor a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.

La data de 11 noiembrie 2009, Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.

După arestarea, lui Popa, în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, Vîntu şi Stoian “au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România”, mai arată procurorii.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011, după mai bine de 10 ani de la prăbuşirea FNI.

În 24 septembrie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul privind devalizarea FNI, fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare. Suma de 7.289.406 de dolari, stabilită la data prăbuşirii FNI, supusă procesului de spălare a banilor urmează să fie confiscată de la Sorin Ovidiu Vîntu, au precizat procurorii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.