Voiculescu află mâine SENTINŢA DEFINITIVĂ

Curtea de Apel Bucureşti va pronunţa mâine, 8 august, sentinţa definitivă în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care “vedeta” este Dan Voiculescu, iar şedinţa va fi publică. Încă nu se ştie ora anunţării verdictului, cel mai probabil va fi la prânz. Cei 12 inculpaţi – din care 10 au fost condamnaţi în primă instanţă la închisoare de câte 5 sau 6 ani şi unul a murit între timp – nu trebuie să fie prezenţi în sala de judecată. În cazul unei condamnări la închisoare, ei vor fi însă obligaţi să se prezinte de îndată la arestul Poliţiei Capitalei.

Astăzi a fost înaintată, în scris, o sinteză a pledoariilor avocaţilor, iar Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Voiculescu, a solicitat inclusiv repunerea pe rol a dosarului, însă este greu de crezut că pronunţarea sentinţei mai poate fi amânată.

Astfel, după 6 ani de judecată, Dan Voiculescu va afla dacă merge la puşcărie sau dacă va fi achitat în dosarul în care el se crede nevinovat şi victimă a preşedintelui Traian Băsescu, pentru că a orchestrat cele două suspendări ale sale. Dar iată faptele pe care le respinge:

Sprijinit de 12 complici, Voiculescu a cumpărat cu numai 115.000 de dolari (104.730 euro), în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 euro, Institutul de Cercetări Alimentare, compus din 3,4 ha de teren, din care 1 hectar cu construcţii, în zona de lux Băneasa. Acolo funcţionează în prezent trustul media Intact, care cuprinde, printre altele, canalele tv Antena 1 şi Antena 3.

Este cazul clasic al unui politician influent – preşedintele Partidului Conservator (PC) la data faptelor – care a pus mâna pe bunurile statului la un preţ de nimic (subevaluat de 75,5 ori), cu complicitatea autorităţilor statului. Prejudiciul calculat de anchetatori, produs Ministerului Agriculturii, este de aproximativ 60 de milioane de euro.

Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriu că inculpatul Popa Corneliu, preşedintele CA al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), a aprobat la 16.07.2003 declanşarea, fără mandat din partea statului român, a procesului de privatizare al S.C.”Institutul de Cercetări Alimentare” S.A. Bucureşti, stabilind o valoare a pachetului de acţiuni de 94,5 ori mai mică de valoarea comercială reală a acestuia”.

Că între timp mai mulţi complici au ajuns la vârste înaintate, de peste 70-80 de ani, nu îi absolvă în niciun fel de infracţiunea comisă. Mai mult, ei au primit în primă instanţă pedepse mai mari (6 ani) decât cea a lui Voiculescu (5 ani), pe principiul  “nu-i prost cine cere, ci acela care dă” (de la stat, evident).

Încercările disperate ale lui Voiculescu de a prelungi pronunţarea verdictului (a demisionat de două ori din Sentatul României pentru a plimba dosarul între instanţe şi a nu ajunge la Instanţa supremă) dovedesc faptul că nici măcar el nu a crezut că va scăpa necondamnat.

Astfel, fondatorul Partidului Conservator şi al trustului media a fost condamnat de instanţa de fond, de la Tribunalul Bucureşti, la 5 ani de închisoare, dar a atacat sentinţa cu apel.

Dosarul s-a tot amânat de la judecare timp de 6 luni, anul acesta, de către completul iniţial desemnat de Curtea de Apel Bucureşti. Unul dintre judecători, Stan Mustaţă, a fost însă arestat preventiv pentru fapte de corupţie iar celălalt s-a pensionat.

A fost nevoie de un complet de judecată nou, format din magistraţi tineri, fără „tinichele de coadă”, ca să ducă la bun sfârşit acest dosar cu peste 70 de termene, în care au fost invocate excepţii peste excepţii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.