Webeye Instrumente utile

2_webeyePe piata exista numeroase solutii pentru monitorizarea consumului de carburant. In acest context, WebEye are o functie care masoara cu precizie acest parametru, oferind date reale cu privire la starea actuala a nivelului de combustibil si trimitand automat un semnal de alarma conducatorului auto si dispecerului daca au avut loc fraude legate de carburant. Dar compania ofera si alte aplicatii.

Stilul de conducere al soferilor influenteaza foarte mult consumul de combustibil (mentinerea turatiei motorului, utilizarea tempomatului, frecventa si durata franarilor intense, utilizarea retarderului etc). Cu serviciul Driving Style de la WebEye se pot analiza, evalua – acordand note soferilor – si imbunatati, prin cursuri, abilitatile de condus ale soferilor, putandu-se reduce, astfel, cheltuielile de carburant cu aproximativ 5-8%. Aplicatia eDownload, din cadrul serviciului eTachograph, permite descarcarea de la distanta a datelor de tahograf, nemaifiind nevoie ca transportatorii intracomunitari sa-si disloce masinile pentru descarcarea memoriei, respectiv a cardului de tahograf, care, conform legii, trebuie efectuata periodic (card tahograf – o data la 28 de zile, memorie tahograf – o data la 90 de zile). Cu descarcarea de la distanta, firmele de transport pot evita drumurile inutile, necesare doar din punct de vedere administrativ; astfel, se pot economisi cantitati semnificative de combustibil. Aceasta aplicatie are o influenta indirecta asupra reducerii costurilor cu carburant.

Solutii personalizate

Monitorizarea consumului de combustibil poate fi realizata prin mai multe metode. Una dintre solutii presupune utilizarea unor sonde litrometrice capacitive instalate in rezervorul/rezervoarele camioanelor, care, impreuna cu unitatea centrala (echipament GPS), ofera o solutie optima, care este, de altfel, cea mai cautata. O alta posibilitate este prin prelevarea datelor din reteaua CAN. Autocamioanele de ultima generatie, prin sistemul propriu de masurare a consumului de combustibil, ofera date din ce in ce mai exacte. Avantajul acestei solutii este ca nu mai necesita instalarea sondelor, ci este suficienta unitatea centrala, modelul cel mai performant. Aplicatiile WebEye pe platformele online prezinta datele furnizate de catre solutiile tehnice de mai sus fie in format grafic, fie in format tabelar, foarte usor interpretabile de catre utilizator. Pentru o vizualizare clara, de exemplu, extragerile de carburant sunt marcate cu rosu. Extragerile si alimentarile, de asemenea, pot fi setate pentru alarmare (sonora) imediata.

Atitudinea pozitiva conteaza

Solutiile WebEye ofera date in timp real, respectiv statistici si evaluari, in primul rand pentru manageri de flota si dispeceri, si contribuie la organizarea eficienta a activitatilor de transport de catre dispecer, la comunicarea eficienta intre soferi si dispecer etc. Pentru a avea o implementare de succes, trebuie, desigur, implicati si soferii. Folosirea interfetei de comunicare din cabina sau respectarea indicatiilor referitoare la stilul de conducere sunt elemente care necesita o atitudine pozitiva din partea acestora. Dotarea efectiva a unui camion cu Solutia WebEye poate dura de la o ora, pana la cateva ore, in functie de complexitatea solutiei tehnice. De exemplu, montarea sondelor litrometrice prelungeste cu doua-trei ore acest termen. Implementarea software-ului, respectiv instruirea utilizatorilor (in functie de numarul acestora) poate dura si pana la cateva zile. Sunt anumite caracteristici care pot determina tipul de solutie, respectiv complexitatea acestuia, cum ar fi procesele de control si de gestionare a flotei, care, la companii cu flote mari, sunt diferite si mai avansate, insa, in mare parte, tipul de solutie este aleasa in functie de bugetul companiei sau alti parametri referitori la tipul sau varsta flotei de camioane. In functie de marimea flotei, respectiv solutia aleasa, recuperarea investitiei poate fi realizata chiar si in prima luna, dar nu in mai mult de un an de zile. Totusi, conteaza foarte mult disciplina sau eficienta proceselor de control din compania respectiva, din perioada de dinaintea implementarii solutiei.

Elemente care trebuie avute in vedere la alegerea solutiei corecte

– necesitatile companiei

– problemele cu care se confrunta

– economiile realizate cu o astfel de solutie

– bugetul

– tipurile de autovehicule

– tipul de transport efectuat

– serviciile oferite de sistem (rapoarte complexe/automatizate)

– serviciile aftersales ale furnizorului

– procesele sau sistemul de management implementat (TMS sau ERP).

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.