16 contracte de supervizare pentru construirea a 276 km de autostradă

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, anul trecut, 16 contracte de supervizare a lucrărilor de construcţie pentru 276,28 kilometri de autostradă, valoarea acestora fiind de 277,9 milioane de lei, fără TVA, şi are lansate procedurile de atribuire pentru alte 26 de contracte de supervizare.

Comparativ, în anul 2020 au fost semnate opt contracte de supervizare pentru 146 de km, cu o valoare totală de 182,1 milioane de lei, fără TVA, iar în 2021, a fost semnat un singur contract pentru supervizarea lucrărilor de construire a 19 km, de 21,4 milioane de lei, fără TVA.

În prezent, CNAIR are lansate procedurile de atribuire pentru 26 de contracte de supervizare, aflate în diverse stadii (avizare ANAP/depunere oferte/clarificare/evaluare).

Majoritatea întârzierilor înregistrate în cazul anumitor proceduri de atribuire aferente contractelor de supervizare sunt din cauza contestaţiilor introduse împotriva documentaţiilor de atribuire de anumiţi operatori economici. „Prin aceste contestaţii, se urmăreşte reducerea substanţială a penalităţilor şi/sau eliminarea mai multor pârghii contractuale de verificare a prestatorilor, astfel încât CNAIR să plătească sume importante prestatorului fără a avea şi modalitatea efectivă de constrângere a acestuia la îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract. Precizăm că, până la semnarea contractelor de supervizare cu prestatorii desemnaţi câştigători, această activitate importantă pentru dezvoltarea oricărui proiect de infrastructură rutieră este realizată de direcţiile regionale ale CNAIR pe raza cărora se desfăşoară lucrările”, precizează CNAIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.