A crescut siguranta rutiera

In primele patru luni ale anului in curs, prin actiunile Politiei Rutiere pentru cresterea sigurantei traficului rutier pe drumurile publice, la nivel national s-a inregistrat o scadere cu 14,2% a numarului de accidente grave (–369 in cifre absolute), precum si a consecintelor acestora, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Au fost desfasurate mai multe actiuni, in sistem integrat, concentrandu-se eforturile pe combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, in perioadele si intervalele orare critice. Activitatile s-au axat pe cooperarea stransa intre politia rutiera si cea de ordine publica, eforturile acestora fiind sprijinite de compartimentele de cercetare si prevenire a criminalitatii. Sub aspect practic, activitatile s-au concentrat pe doua paliere: unul preventiv, iar altul de impunere a legii.

In ceea ce priveste activitatile preventive, s-a urmarit constientizarea populatiei cu privire la efectele negative ale nerespectarii normelor rutiere, prin realizarea unor materiale video sau audio cu tematica rutiera, precum si materiale tiparite sub forma de afise si pliante, distribuite participantilor la trafic. In planul actiunilor de impunere a legii, s-a actionat cu echipe mixte, politie rutiera si ordine publica, precum si cu aparatura de supraveghere a traficului si masurare a vitezei de deplasare.

De asemenea, in cooperare cu structurile similare din Ungaria si Bulgaria, au fost executate actiuni comune (\”Blocada Vest\” si \”Blocada Sud\”) cu participarea ofiterilor romani si a celor din tarile mentionate, pentru depistarea celor care nu respecta limitele legale de viteza sau conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor.

In planul actiunilor derulate sub egida Asociatiei Politiilor Rutiere Europene (TISPOL), Romania a participat la actiunile de impunere a legii SPEED si SEAT BELT.

Masurile dispuse si actiunile organizate la nivel national, conjugate cu efortul politistilor, se reflecta in analiza efectuata asupra dinamicii accidentelor de circulatie grave produse in cursul primele patru luni ale anului 2010, care releva atingerea obiectivului propus, respectiv trendul descendent al tuturor indicatorilor specifici:

– reducerea numarului accidentelor grave cu 14,2% (de la 2.603 la 2.234);

– diminuarea numarului persoanelor decedate cu 14,2% (de la 677 la 581);

– diminuarea numarului ranitilor grav cu 11,9% (de la 2.341 la 2.063).

De mentionat faptul ca, in primele patru luni, au existat 5 zile in care nu a decedat nicio persoana in urma unui accident rutier, respectiv in 31 ianuarie, 25 februarie, 12 martie, 17 martie si 10 aprilie.

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave continua sa fie viteza neadaptata la conditiile de drum/neregulamentara, abateri ale pietonilor, neacordarea de prioritate (pietonilor, vehiculelor) si conducerea imprudenta.

 

Primele 6 cauze – total accidente

Viteza neadaptata la conditiile de drum – 467

Traversare neregulamentara pietoni – 419

Neacordare prioritate pietoni – 210

Neacordare prioritate vehicule – 135

Conducere imprudenta – 131

Viteza neregulamentara – 111

 

Pentru combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave, respectiv viteza si neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor, in cursul lunii aprilie au fost desfasurate mai multe actiuni la nivel national.

In intervalul orar de desfasurare al acestor actiuni, anuntat in prealabil prin mijloace mass-media, pe drumurile tarii nu a avut loc niciun accident din care sa rezulte decesul vreunei persoane.

De asemenea, in cursul lunii aprilie, politia rutiera a pus in actiune noile aparate radar, care pe langa functia de masurare a vitezei de deplasare a vehiculelor, monitorizeaza si celelalte abateri la regimul rutier (depasiri ilegale, organizarea de curse ilegale, blocarea intersectiilor).

Raluca MIHAILESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.