Academia de Politie “Al.I. Cuza” are o noua conducere

 

Prin ordin al ministrului Traian Igas, comisarul sef de politie Ioan Liviu Taut a fost imputernicit sa indeplineasca, pe o perioada de sase luni, atributiile functiei de rector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, comisarul sef de politie Stefan Pruna – pe cea de decan al Facultatii de Politie din cadrul Academiei, iar comisarul sef de politie Emil Manta – pe cea de director general administrativ al Academiei de Politie. Noua conducere a fost instalata joi, in prezenta ministrului IGAS, a sefilor de Arme si a Secretarului General al MAI.

 

„Aveti misiunea de a reforma din temelie sistemul de invatamant in domeniul ordinii si sigurantei publice, pentru a putea pregati la standarde europene politisti, jandarmi si pompieri. Va cer sa construiti un sistem bazat pe performanta, exigenta si disciplina, sa eliminati din procesul de pregatire vechile obiceiuri care nu au dat rezultate”, le-a spus ministrul de Interne noilor numiti in conducerea Academiei de Politie.

Anterior, Ioan Liviu Taut a indeplinit functia de inspector-sef al Inspectoratului de Politie al judetului Maramures, iar Emil Manta pe cea de director adjunct la Scoala de agenti de politie „Vasile Lascar” din Campina. Prof. univ. dr. Stefan Pruna este seful Catedrei de Investigare a Criminalitatii din cadrul Academiei.

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul privind incetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Administratiei si Internelor a chestorului de politie Luca Iamandi, rector al Academiei de Politie, documentul fiind publicat marti in Monitorul Oficial nr. 200.

Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” este organizata pe trei facultati:

– Facultatea de Politie, care pregateste ofiteri specialisti, licentiati in domeniul fundamental de stiinte: „Stiinte juridice”, domeniul pentru studii universitare de licenta „Drept”, specializarea: „Ordine si siguranta publica”;

– Facultatea de Pompieri, care pregateste ofiteri specialisti – inginer cu diploma in domeniul fundamental „Stiinte ingineresti”, domeniul fundamental pentru studii de licenta „Instalatii”, specializarea „Instalatii pentru constructii – pompieri”;

– Facultatea de Arhivistica, care pregateste specialisti, licentiati in domeniul fundamental „Stiinte umaniste”, domeniul pentru studii universitare de licenta „Istorie”, specializarea „Arhivistica”.

Facultatea de Politie asigura formarea initiala a ofiterilor de politie, politie de frontiera, jandarmi si penitenciare, prin studii universitare de licenta. Procesul de invatamant si de cercetare stiintifica este realizat de catre personal didactic titular, personal didactic asociat, precum si de catre specialisti din structurile operative ale MAI. La absolvirea facultatii, se acorda gradul profesional/militar de ofiter, iar repartitia in unitatile operative se face in raport cu dinamica resurselor umane in M.A.I., media obtinuta la finalizarea studiilor si cea din timpul scolarizarii, cat si cu optiunile acestora.

Facultatea de Pompieri asigura formarea si perfectionarea cadrelor cu studii superioare pentru unitatile operative ale Inspectoratului General Pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI. Pe langa diploma de inginer, in specializarea „Instalatii pentru constructii – pompieri”, absolventii obtin in urma unui examen si diploma de ofiter de pompieri, care le confera dreptul de a functiona ca ofiteri activi in Ministerul Administratiei si Internelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.