Accident aviatic evitat pe Otopeni: ‘Aoleu! I’m so sorry!’

 

Doua aeronave au fost in pericol de a se ciocni pe Aeroportul “Henri Coanda” din Otopeni, in data de 11 iulie, iar Directia Investigatii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor analizeaza incidentul. ‘Aoleu! I\’m so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around’, a fost prima reactie a unui controlor de trafic aerian din turnul de control al aeroportului, dupa ce a observat ca un avion se pregatea sa aterizeze, in timp ce pe pista se afla, la 500 de metri in fata sa, o alta aeronava.

 

Avioanele implicate sunt un Boeing 737-700 al Tarom si un Airbus A320 al companiei grecesti Aegean Airlines. Aeronava romaneasca venea de la Paris si urma sa aterizeze pe aeroport. La capatul aceleiasi piste se pregatea sa decoleze aparatul de zbor elen. La mijloc a fost o neintelegere: pilotul Aegean a inteles ca are permisiunea de a se alinia pe pista pentru decolare, desi in acelasi timp avionul Tarom primea aprobarea de aterizare.

Mircea Ciuca, seful Directiei Investigatii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, sustine ca distanta dintre aeronave a fost, de fapt, de 4 km, iar cei aproape 400 de pasageri aflati in ambele avioane nu ar fi fost niciun moment in pericol. Ciuca a precizat ca asemenea incidente se intampla frecvent pe toate aeroporturile din lume. (M.S.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.