Accidentele rutiere, principala cauza de deces in lume

 

Peste 1,3 milioane de oameni mor anual in lume in accidente rutiere, iar alte 50 de milioane sunt ranite, potrivit datelor prezentate de Federatia Internationala a Drumurilor, la lansarea Decadei actiunii pentru siguranta rutiera. Campania lansata miercuri, la nivel mondial, si care ar trebui sa reduca la jumatate numarul victimelor pana in 2020, a fost initiata de Organizatia Natiunilor Unite. La noi, evenimentul a avut loc in Parcul Izvor din Bucuresti.

 

La fiecare sase secunde, o persoana moare sau este accidentata grav in urma unui accident de circulatie, care reprezinta cauza numarul unu de deces in lume, a declarat presedintele Federatiei Internationale a Drumurilor, la lansarea campaniei in Romania. El a precizat ca peste 90% dintre decese se inregistreaza in tari in curs de dezvoltare, care au inmatriculate mai putin de 50% dintre autoturismele din intreaga lume. La nivel mondial, cele mai multe victime provin din randul biciclistilor si motociclistilor. Federatia Internationala a Drumurilor s-a angajat, in cadrul campaniei, sa construiasca drumuri mai sigure si sa faca un plan de actiune cu obiective clare, care sa duca, pana in 2020, la reducerea cu 5 milioane a numarului victimelor.

Comisarul sef Marian Motoc, adjunctul Politiei Rutiere, a declarat ca in ultimii doi ani s-a reusit reducerea numarului persoanelor decedate in timpul accidentelor de circulatie. El a spus ca preocuparile Politiei Romane sunt, in principal, de a identifica fenomene, de a stabili cauzele lor, dar si locurile nesigure, care pun probleme. De asemenea, trebuie pus accent pe educarea tinerilor, pentru ca acestia sa cunoasca mai bine pericolele din trafic. In cadrul evenimentului a fost proiectat un film \”In memoriam\”, pentru comemorarea artistilor, oamenilor de cultura, sportivilor care si-au pierdut viata in accidente rutiere, printre acestia fiind Laura Stoica, Teo Peter, Cristian Nemescu, Grigore Vieru si Maria Cioncan.

 

Viteza si alcoolul

Potrivit unui studiu realizat la cererea Directiei Rutiere, pe un esantion de 1.119 conducatori auto activi din Romania, 57% dintre subiecti se simt in nesiguranta in trafic, principalele motive fiind starea precara a drumurilor si comportamentul celorlalti soferi. Un sfert dintre ei spun ca depasesc frecvent limita legala de viteza pe drumurile din afara localitatii, 18,3% pe autostrazi, iar 1 din 10 respondenti admit ca incalca frecvent restrictiile de viteza din localitati. De asemenea, 21,7% dintre soferii chestionati au recunoscut ca, ocazional, conduc sub influenta bauturilor alcoolice, iar 1,2% ca fac acest lucru in mod frecvent. \”Aproape 1 din 4 soferi a condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice. Cei mai multi dintre ei au facut acest lucru in mod ocazional\”, rezulta din centralizarea datelor obtinute in cadrul sondajului de opinie.

In ceea ce priveste purtarea centurii de siguranta, cei mai multi sustin ca fac acest lucru pe autostrazi si in afara localitatii, 3 din 10 soferi admit ca o folosesc doar ocazional in localitati, 1 din 7 o foloseste rar in afara localitatii, iar 1 din 5 spune ca nu o poarta, deoarece incomodeaza. Astfel, doar 52,1% au spus ca isi pun centura de siguranta atunci cand sunt in localitati, 70,4 la suta in afara localitatii si 77,4% pe autostrada.

Din sondajul de opinie mai rezulta ca 36% dintre conducatorii auto cred ca traficul aglomerat ii obliga sa faca manevre riscante, 23% considera ca pot sa conduca in stare de oboseala daca sunt destul de atenti, 15% sustin ca o masina puternica permite manevre riscante in trafic, iar 13% declara ca le place sa simta adrenalina cand conduc. Pe de alta parte, aproape 60% recunosc ca vorbesc la telefonul mobil fara hands-free in timp ce conduc, iar 48,5% ca se apropie prea mult de vehiculul din fata.

La intrebarea \”In ultimele sase luni ati fost victima unor comportamente agresive in trafic din partea celorlalti soferi?\”, 78,7% au reclamat flash-urile sau claxoanele, 48,8 la suta gesturi amenintatoare sau obscene, 43,5% – agresiuni verbale, 39,1% – blocarea masinii in parcare, 6% – urmariri in trafic iar 3,3% agresiunile fizice.

La lansarea campaniei \”Decada actiunii pentru siguranta rutiera, 2011 – 2020\” a participat si seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa. Ministerul Administratiei si Internelor – prin Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Rutiera – s-a alaturat initiativei Adunarii Generale a ONU, parteneriatului cu Organizatia Mondiala a Sanatatii Romania, Parteneriatului Roman de Siguranta Rutiera si Federatia Internationala a Drumurilor, avand drept scop cresterea gradului de siguranta rutiera, prin informarea opiniei publice cu privire la importanta adoptarii unui comportament rutier corect si, totodata, intensificarea eforturile comune in vederea reducerii numarului de victime ale accidentelor rutiere.

La eveniment – care are loc in toate tarile din lume in aceeasi zi, 11 mai 2011 – au participat in Parcul Izvor elevi, studenti, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, persoane publice, asociatii si organizatii de profil, reprezentanti ai societatii civile. Au fost amenajate diverse ateliere educationale privind siguranta/educatia rutiera, au fost efectuate demonstratii si cursuri de acordare a primului ajutor si au fost prezentate filme privind educatia rutiera, videoclipuri cu tematica “siguranta rutiera”.

In martie 2010, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a stabilit perioada 2011-2020 ca fiind ”Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera (Decade of Action for Road Safety)”, cu scopul de a stabiliza si ulterior de a reduce nivelul prognozat al accidentelor rutiere din intreaga lume. Cu acest prilej, fiecare stat organizeaza un eveniment oficial de lansare, la care participa autoritati cu atributii in domeniul sigurantei rutiere, asociatii si organizatii de profil, reprezentanti ai societatii civile, reprezentanti mass-media etc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.