Acțiunea “Truck & Bus”

Acțiunea “Truck & Bus”, coordonată la nivel național de Direcţia Rutieră a Poliţiei Române în perioada 26 februarie – 4 martie, simultan în toate statele membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL), a dus la depistarea a peste 5.600 de abateri rutiere.

Au fost verificate în total 17.077 de autovehicule, dintre care 7.354 de transport public de persoane şi 9.723 de  transport de marfă.

Pe parcursul acţiunii, poliţiştii au depistat şi sancţionat persoanele care efectuau transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, precum și pe cei care transportau mărfuri,  fără respectarea legislaţiei în vigoare.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 5.605 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.776 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 3.829 celor care efectuau transport de marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 293 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, una pentru conducerea sub influența alcoolului, 406 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 25 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 5 pentru utilizarea incorectă a acestuia.

De asemenea, au fost aplicate acestora 14 sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 126 pentru defecțiuni tehnice, 14 pentru depășirea masei total maxime autorizate a vehiculului, 91 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 59 pentru lipsa unor documente ale vehiculului și 38 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport.

Au fost dispuse și 9 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 713 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 818 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 140 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 91 pentru intervenții neautorizate asupra acestora, precum și 86 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.

De asemenea, 302 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 23 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 25 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone și 20 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, polițiștii au aplicat transportatorilor de mărfuri 184 de sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 150 pentru la lipsa unor documente ale vehiculului, 12 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 2 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Exemplu:

⁕ La data de 4 martie a.c., polițiștii au depistat un bărbat care efectua transport de mărfuri, pe D.N.6 – Gura Văii, cu un ansamblu de vehicule, folosind un dispozitiv de manipulare a aparatului tahograf.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform art. 8, alin. (1), lit. i) din O.G. nr. 37/2007, cu amendă în valoare de 9.000 de lei, totodată, fiind dispusă și imobilizarea vehiculului pentru 9 ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.