Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen va fi discutata in septembrie

 

Ministrii de Interne si de Justitie din statele membre UE, reuniti joi la Luxemburg, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), au stabilit ca decizia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen sa fie discutata la urmatoarea reuniune, din luna septembrie, anunta Ministerul roman de Interne. Cu o zi in urma, Parlamentul European si-a dat acordul in plen – cu 487 voturi “pentru”, 77 “impotriva” si 22 de abtineri – asupra aderarii celor doua tari, apreciind ca acestea indeplinesc toate conditiile necesare aderarii, conform rapoartelor de evaluare, arata un comunicat al Legislativului European.

 

Parlamentul European solicita insa \”masuri suplimentare in zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie\”, se arata in document. Decizia de integrare va trebui sa fie luata de catre Consiliu, prin decizia unanima a tuturor Guvernelor din statele care deja fac parte din spatiul Schengen.

Ministrul roman de Interne este optimist. \”Nu este vorba despre o amanare a aderarii la spatiul Schengen, pentru ca nu acesta a fost subiectul pe agenda Consiliului JAI. Dimpotriva. Faptul ca ministrii de interne au adoptat concluziile Consiliului in forma convenita reprezinta inca un semnal pozitiv, dupa votul majoritar din Parlamentul European, de ieri, 8 iunie. Am multumit presedintiei ungare si statelor membre care ne-au sustinut, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul procesului de aderare, care a fost, in opinia noastra, unul complex si dificil. Nu este o surpriza pentru nimeni ca am indeplinit toate cerintele pentru a fi stat membru. Astazi am primit recunoasterea oficiala a acestui lucru, prin vocea ministrilor de interne din statele membre. Decizia finala cu privire la data aderarii noastre la spatiul Schengen se va lua, cel mai probabil, in luna septembrie a acestui an\”, a declarat Traian Igas.

Romania a fost reprezentata la reuniune de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, si de seful Departamentului Schengen, chestor sef de politie Marian Tutilescu. Pentru a adera la spatiul Schengen, Romania a parcurs un proces de evaluare, care a constat in mai multe etape: transmiterea Declaratiilor de pregatire (Declaration of readiness) privind aderarea la spatiul Schengen; completarea si transmiterea chestionarului Schengen; desfasurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, in teren, a stadiului implementarii acquis-ului Schengen. Pe parcursul anilor 2009 si 2010 au fost organizate vizite de evaluare Schengen care au fost finalizate cu succes in luna ianuarie 2011 odata cu aprobarea ultimului raport de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE, in cadrul reuniunii grupului de lucru Scheval.

Spatiul Schengen cuprinde, in prezent, 25 de state-membre: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovaca si Slovenia) si trei tari asociate non-UE (Norvegia, Islanda si Elvetia). Liechtenstein ar urma sa devina in curand a patra tara asociata. In prezent, libera circulatie este garantata in cadrul unui teritoriu care cuprinde 42,673 km de coasta si 7,721 km de frontiere terestre, in interiorul caruia traiesc in jur de 400 de milioane de persoane.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.