Adio, transport gratuit pentru pensionari! Guvernul taie aceasta facilitate

Guvernul intentioneaza sa taie facilitatile de care beneficiaza pensionarii la transportul public si cel feroviar, printr-un proiect de ordonanta de urgenta, aflat in stadiu de elaborare, ce va cuprinde si alte masuri de austeritate.

Proiectul de act normativ prevede ca, incepand cu 1 iunie, sa nu se mai acorde gratuitate pentru transportul intern auto si feroviar, nici pentru transportul local in comun – atat cel de suprafata, cat si subteran – pentru pensionari. Aceste facilitati erau asigurate pana acum conform OU 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari si Legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern.

Cum, insa, reducerea cu 15/% a tuturor pensiilor ii va lasa cu bani mai putini in buzunar, pensionarii nici nu mai au nevoie de aceste gratuitati la transport. Criza economica ii va impiedica, oricum, sa faca niste calatorii costisitoare – chiar daca pana acum aveau transportul asigurat.

Proiectul de ordonanta taie facilitati acordate pana acum si in alte domenii. Astfel, \”incepand cu data de 1 iunie 2010, cuantumul burselor de care beneficiaza elevii, studentii, doctoranzii si auditorii de justitie, precum si bursele de cercetare se diminueaza cu 25%. Tot de la 1 iunie, drepturile de care beneficiaza elevii si studentii, finantate din bugetul Ministerului Educatiei, se diminueaza cu 15%\”, se arata in actul normativ.

Documentul prevede si reducerea cu 25% a indemnizatiei de merit acordate in baza Legii 118/2002, a cuantumului rentei viagere acordate sportivilor de performanta si a sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical.

Tot de la 1 iunie va fi redus cu 25% si cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, Academiei Oamenilor de Stiinta si Academiei de Stiinte Tehnice, iar cuantumul sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si Academiei Oamenilor de Stiinta va fi redus cu 15%. O diminuare de 25% va fi aplicata si indemnizatiei lunare acordate in baza Legii 45/2009 privind organizarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice \”Gheorghe Ionescu-Sisesti\” si a sistemului de cercetare-dezvoltare din agricultura, silvicultura si industria alimentara.

Va fi redus cu 25% si cuantumul rentei viagere agricole, ce reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat in extravilan, pentru care rentierul a incheiat un acord de vanzare. In caz ca terenul era arendat, valoarea rentei viagere anuale scadea la 50 de euro pe hectar.

In fine, se abroga si prevederile Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, acordate pana acum cadrelor didactice, in cuantum de 100 de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.