Adriana Ticau – Strategia UE pentru Regiunea Dunarii

Eurodeputata PSD Adriana Ticau a organizat joi, 9 decembrie 2010, la Parlamentul European, sub egida \”Forumului pentru Dunare\”, dezbaterea \”Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii\”, eveniment in care a fost prezentata Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, adoptata pe 8 decembrie de catre Comisia Europeana.

In cadrul acestei reuniuni, Adriana Ticau, initiatoarea Forumului pentru Dunare din PE a declarat: \”Felicitam Comisia Europeana pentru ca a adoptat Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, respectandu-si astfel angajamentul luat si mandatul primit din partea Consiliului European si a Parlamentului European. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii este doar inceputul unui drum lung, care va insemna proiecte si masuri pentru dezvoltarea regiunii dunarene. Asa cum Parlamentul European a cerut in Rezolutia sa din ianuarie 2010, Strategia este insotita de un Plan de Actiuni care ramane deschis si care contine actiuni prioritare si exemple de proiecte ce au fost transmise Comisiei Europene de catre autoritatile locale si regionale din statele riverane Dunarii, in procesul de consultare publica. Planul de Actiuni va fi actualizat in permanenta si este important ca toti actorii implicati sa implementeze aceste proiecte astfel ca aceasta strategie sa se traduca in rezultate concrete, iar regiunea sa beneficieze de dezvoltare economica si sociala. Exista aproximativ 100 miliarde EUR alocate pentru Regiunea Dunarii pana in 2013, prin diferite fonduri europene, iar valoarea adaugata a acestei strategii este aceea ca statele membre pot acorda o mai mare prioritate proiectelor strategice pentru Regiunea Dunarii si utiliza in comun resursele financiare existente. Statele membre pot utiliza revizuirea la mijloc de termen a perspectivei financiare actuale si sa isi revizuiasca Programele Operationale, pentru a aloca resursele financiare necesare proiectelor ce fac parte din Planul de Actiuni a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.\”

\”Procesul de consultare a fost foarte important, iar daca pana in prezent, un rol central l-au avut coordonatorii nationali si autoritatile nationale, de acum inainte foarte importante vor fi autoritatile locale si regionale, care vor trebui sa faca un efort sustinut, pe termen lung, pentru implementarea proiectelor din Planul de Actiuni\”, a subliniat Danuta Huebner, Presedinta Comisiei de Dezvoltare Regionala din PE.

Peter Gyorkos, Ambasador extraordinar ??i plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Ungariei pe langa Uniunea Europeana, prezent la Conferinta a precizat ca \”adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii de catre Consiliul reprezinta o prioritate pentru Presedintia Ungara a Consiliului UE, pentru urmatoarele 6 luni\”.

La eveniment au participat deputati europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Comitetului Regiunilor si ai Comitetului Economic si Social precum si reprezentanti ai societatii civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.