AEO Forum, prima asociație a Operatorilor Economici Autorizați din România

Mihai Petre
Mihai Petre

AEO Forum este prima asociație a Operatorilor Economici Autorizați din România, înființată de doi profesioniști români în domeniul vamal, Mihai Petre și Marius Gaiță. Scopul organizației este de a îmbunătăți legislația și practica vamală din România prin crearea unui context favorabil între societățile certificate și autoritățile vamale.

Din 2008, 40% din comerțul Uniunii Europene este efectuat prin intermediul a peste 14.000 de companii care dețin statutul de Operator Economic Autorizat: Germania (6.014), Olanda (1.500), Franța (1.436), Italia (1.136) și Polonia (812).

În prezent, în România există 140 de companii certificate AEO, a căror cifră de afaceri anuală depășește 15 miliarde de Euro.

Cadrul în care a fost înființată asociația AEO (Operator Economic Autorizat) Forum este oferit de mediul dinamic al lanțului de aprovizionare și de legile vamale, ce devin un element vital în reglementarea standardelor de calitate. Astfel, dat fiind volumul și frecvența transporturilor internaționale condiționate de o plasare temporală cât mai eficientă, s-a resimțit nevoia unui parteneriat între autoritățile vamale și companiile de profil.

Printre beneficiile oferite de AEO amintim: neplata TVA la import, scutirea de la garantarea TVA pentru importuri urmate de livrări intracomunitare, reducerea nivelului garanției și/sau dispensa de la garantare, efectuarea de operațiuni de import și export în afara orelor de program ale birourilor vamale și prioritate pentru transporturi. Cei doi fondatori, Marius Gaiță și Mihai Petre au adus completări:

Marius Gaiță
Marius Gaiță

„Beneficiul acestui tip de abordare se va vedea în reducerea timpilor de staționare, scăderea costurilor de transport și în facilitarea schimburilor comerciale, elemente care consolidează economia mondială și activitățile logistice, determinând creșterea eficienței autorităților vamale în activitățile de prevenire și stopare a transporturilor cu risc crescut”, potrivit lui Marius Gaiță, profesionist în planificarea operațiunilor vamale și logistice.

Supravegherea pe orizontală a operațiunilor vamale cu ajutorul societăților certificate AEO va crește exponențial eficiența autorităților vamale. În al doilea rând, va stimula conformarea voluntară în rândul agenților economici pentru care păstrarea statutului AEO este esențială”, potrivit lui Mihai Petre, consultant pe probleme vamale si accize.

O autorizare AEO se bazează pe aceleași principii ca și alte standarde internaționale și poate fi acordată dacă societatea respectivă adoptă standarde interne de asigurare a calității.  Un operator care solicită și depune eforturi pentru a obține statutul de AEO ar trebui să identifice și să evalueze orice posibile riscuri legate de activitățile sale profesionale, care să includă riscurile legate de domeniul vamal și/sau riscurile de siguranță și securitate și să ia măsuri pentru a reduce riscurile identificate prin punerea în aplicare a unor proceduri și practici interne, precum și măsuri de control adecvate.

Pe viitor, AEO Forum va ajuta la alinierea României la standarde europene și va veni în întâmpinarea agenților cu propunerea unui prim parteneriat oferit sub emblema membership-ului.

Pentru a afla mai multe informații vă invităm să ne urmăriți pe www.aeoforum.ro, pagina de Facebook sau să ne contactați pe  marius.gaita@aeoforum.ro & mihai.petre@aeoforum.ro.

Despre AEO Forum

AEO FORUM este o organizație care își propune constituirea unei platforme comune pentru dezbaterea orientărilor și normelor descrise în legislația ce face referire la statutul AEO (Authorised Economic Operator – Operator Economic Autorizat). Scopul Asociației este de a construi o comunitate care să se axeze pe transparență și colaborare prin promovarea unor promisiuni ce vizează patru dimensiuni: conectarea, implicarea, informarea și expertiza.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.