Ajutoare de stat pentru Cord Romania si ContiTech Fluid Automotive


 

Ministerul Finantelor Publice a aprobat in 3 octombrie doua acorduri pentru scheme de ajutor de stat in valoare de circa 10,5 milioane de euro pentru companiile Cord Romania (6,18 mil. euro) si ContiTech Fluid Automotive (4,4 mil. euro), care vor investi peste 42 milioane de euro in extinderea unitatilor de la Slatina si Carei. Grupul german din domeniul auto Continental are in plan sa angajeze 2.000 de oameni in companiile sale din Romania si sa ajunga astfel la un total de 12.000 de salariati pe plan local. In urmatorii 2 ani, grupul intentioneaza sa faca investitii de 140 de milioane de euro.

 

Cord Romania, care are ca actionari companiile Pirelli si Continental si activeaza pe piata anvelopelor, va investi in extinderea si diversificarea capacitatii de productie de fir otonat destinat fabricarii anvelopelor, prin construirea unei hale de productie la Slatina, jud. Olt. Aceasta va fi dotata cu echipamentele si utilajele tehnologice aferente. Investitia Cord Romania are o valoare totala de 27,23 milioane de euro si va genera infiintarea a cel putin 200 de noi locuri de munca, care se vor adauga celor 373 deja existente. Proiectul va fi sustinut cu un ajutor de stat in valoare de 6,18 milioane de euro.

Proiectul dezvoltat de ContiTech Fluid Automotive, o divizie a concernului Continental, consta in construirea unei hale industriale si instalarea unei linii de productie de furtunuri de apa/aer pentru industria auto, in vederea extinderii capacitatii de productie deja existente la Carei, jud. Satu Mare. Investitia, in valoare de 15,14 milioane de euro, va genera 300 de noi locuri de munca, ce se vor adauga celor 847 deja existente si va fi sprijinita cu ajutor de stat in valoare de 4,408 milioane de euro.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, din anul 2008 pana in prezent au fost aprobate 22 de acorduri de finantare in baza schemelor de ajutor de stat regional de circa 329 milioane de euro. Valoarea totala a acestor proiecte de investitii este de 1,23 miliarde de euro, numarul locurilor de munca generate fiind de aproape 7.000. “Pana in prezent a fost deja decontat un ajutor de stat in valoare de aproximativ 110,18 milioane de euro pentru proiectele finalizate (Renault Mecanique Roumanie, Aaylex, Automobile Dacia) sau aflate in diverse stadii de implementare (Pirelli, Renault Technologie Roumanie, Delphi, Premium Aerotec, Remar), precizeaza MFP intr-un comunicat.

 

Grupul Continental mai angajeaza 2.000 de romani pe langa cei 10.000

Grupul german din domeniul auto Continental va angaja 2.000 de oameni in companiile sale din Romania, pana la sfarsitul anului 2013, ajungand astfel la 12.000 de salariati pe plan local. \”In prezent, grupul nostru deruleaza o campanie de angajari, care vizeaza suplimentarea colectivului nostru din toate companiile detinute in Romania cu 2.000 de persoane. Dintre acestea, 300 de persoane vor lucra in unitatea de productie extinsa de la Carei\”, a declarat miercuri, dupa o conferinta de presa, Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental Automotive Romania.

Prezent de 11 ani pe piata romaneasca, Continental are 10.000 de angajati in 8 unitati de productie si 3 centre de cercetare-dezvoltare din Timisoara, Sibiu, Carei, Arad si Iasi, in centrul de distributie a anvelopelor pentru Europa de Est, deschis la Sacalaz, jud. Timis, si in unitatea care produce cord metalic la Slatina, detinuta impreuna cu Pirelli.

 

Investitii noi de 140 milioane de euro

Ministerul Economiei a anuntat, saptamana trecuta, ca grupul german intentioneaza sa investeasca in urmatorii ani peste 140 milioane euro in companiile pe care le detine in Romania. \”Continental intentioneaza sa continue investitiile in 2012 si 2013 la Timisoara, unde vor fi cheltuiti 71 milioane euro si vor fi create 400 de noi locuri de munca, la Sibiu, unde compania va investi circa 35 milioane euro si va crea 300 de locuri de munca, dar si la Brasov, unde va fi deschisa o fabrica de pompe de combustibil. Investitia se cifreaza la 20 milioane euro, iar numarul locurilor de munca nou create va fi de 500. De asemenea, Continental va investiti 15,7 milioane euro in extinderea capacitatii de productie a Contitech Fluid Automotive de la Carei\”, se arata in comunicatul institutiei.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, cele 6 companii ale grupului german in Romania au avut anul trecut o cifra de afaceri cumulata de aproape 1,1 miliarde de euro, cu 45% mai mare fata de 2009.

La sfarsitul anului trecut, pentru cele 6 divizii ale companiei germane lucrau aproape 150.000 de angajati in 46 de tari. In 2010, grupul Continental a realizat o cifra de afaceri de 26 miliarde de euro, cu 30% mai mare fata de rezultatul obtinut in 2009.

 

Emil Boc: “Sustinem prin toate mijloacele posibile investitiile germane”

Primului-ministru Emil Boc a sustinut miercuri, in alocutiunea la receptia oficiala prilejuita de Ziua Nationala a R.F. Germania, ca Guvernul Romaniei este determinat sa sustina investitiile germane \”prin toate mijloacele posibile\”. \”In plan politic si economic, Germania este un model de urmat, este primul partener comercial al Romaniei si vreau sa asigur inca o data partenerii nostri de soliditatea si determinarea Romaniei de a continua investitiile germane in Romania si de a le sustine prin toate mijloacele posibile. Nu in ultimul rand, Germania este un partener corect al Romaniei in UE, un partener pe care am putut conta, putem conta si care intotdeauna si-a respectat cuvantul dat\”, a spus Emil Boc.

La randul sau, ambasadorul Andreas von Mettenheim a afirmat ca poporul german se simte profund legat de cel roman. \”Noi ne bazam pe o puternica voce romaneasca la depasirea unor provocari globale, dar si pe o directie clara in propria tara cand trebuie sa indeplinesti misiunea de a atinge mai putina birocratie si mai multa transparenta\”, a apreciat el. Diplomatul german a mai spus ca, in conditiile in care Europa se confrunta \”cu o perioada de foc\”, este cu atat mai important \”sa ai prieteni pe care sa stii ca te poti baza\”. \”Atunci cand faimosul pahar metaforic este pe jumatate gol, noi il reumplem. Pe economia germana te poti baza, la fel ca si pe politica germana\”, a conchis el.

Reamintim ca, in 12 iulie, conducerea Companiei Continental A.G. a purtat discutii cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria. Christian von Albrichsfeld, General Manager al Continental Automotive Romania, a prezentat rezultatele investitiilor in Romania, precum si viitoarele proiecte. „Romania joaca un rol important in reteaua Continental. Nu excludem o viitoare posibila investitie importanta in operatiunile noastre din tara, daca si conditiile ne vor permite. Experienta ne-a demonstrat ca o astfel de investitie ar putea genera, in functie de circumstantele momentului, aproape 2.000 noi locuri de munca”, a spus von Albrichsfeld.

La randul sau, premierul Emil Boc a apreciat investitiile efectuate de Continental Automotive in Romania. “Acum este cel mai bun moment pentru investitii. Romania si-a revenit din recesiune; este un prim pas spre iesirea din criza economica, lucru confirmat si de imbunatatirea ratingului Fitch”, a precizat atunci primul-ministru.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.