Al doilea terminal de plecari, la Aeroportul Otopeni

 

 

Ministrul Anca Boagiu a verificat, joi, stadiul lucrarilor de extindere a terminalului ”Plecari” al Aeroportului Henri Coanda-Otopeni, ce va dubla capacitatea primului, in iulie 2012 cand va fi gata. Ea a anuntat, totodata, ca miercuri s-a obtinut autorizatia de construire pentru reamenajarea corpului C al Aeroportului Aurel Vlaicu – Baneasa, lucrarile urmand a fi finalizate pana la sfarsitul anului. Nu in ultimul rand, Boagiu a amintit despre recenta deblocare a fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare.

Proiectul de extindere a terminalului “Plecari” de la Otopeni face parte din planul  ”Dezvoltare si Modernizare AIHCB – Faza a III-a”. ”Daca in martie 2011 eram bucuroasa ca am reusit sa ne tinem de termen si sa inauguram noul terminal de sosiri ale aeroportului Otopeni, prin aceste vizite pe santier vreau sa ma asigur ca vom putea livra si aceasta lucrare la termenul asumat”, a spus Anca Boagiu.

Investitia de 62 milioane euro presupune, practic, dublarea capacitatii aeroportului la capitolul gestionare plecari. “Astfel, terminalul va avea o suprafata dubla fata de cel de pana acum (19.000 mp existenti si 19.600 mp extindere) si un numar dublu de ghisee de check in (52 existente, plus 52 noi). De asemenea, noul terminal va avea 8 porti de imbarcare pentru zboruri domestice (Schengen), care se vor adauga celor 24 existente in terminalul Finger (dintre care 19 au fost inaugurate in martie)”, a declarat ministrul Transporturilor.

In ceea ce priveste modernizarea aeroportului Aurel Vlaicu-Baneasa, ministrul Boagiu a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va fi deja reamenajat corpul C al aeroportului. ”In momentul de fata va pot spune ca am trecut de la vorbe la fapte. Ieri s-a obtinut autorizatia de construire pentru reamenajarea unui spatiu de 1.500 mp din cadrul aeroportului (corpul C). Este vorba de o lucrare in valoare de 2,4 milioane euro, cu termen de finalizare decembrie 2011, care va ajuta dezvoltarea aeroportului actual intr-unul de tip ”city airport””, a precizat Boagiu.

Fonduri europene pentru infrastructura aeroportuara

Ministrul Transporturilor a amintit si despre recenta deblocare a fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare, in octombrie a.c. fiind deja semnat primul contract de finantare pentru modernizarea Aeroportului ”Stefan cel Mare” – Suceava. ”Desi cand vorbim de bani europeni in transporturi ne gandim in special la autostrazi si – mai nou – la calea ferata, exista fonduri europene si pentru aviatie. Incepand din aceasta vara (15 iulie), aeroporturile pot sa depuna proiecte pentru a accesa fonduri europene”, a anuntat Boagiu.

Eligibile sunt toate administratiile aeroportuare ale aeroporturilor de categoria D din Romania, respectiv aeroporturile cu un trafic anual sub 1 milion de pasageri inregistrat in ultimii 2 ani, aeroporturile aflate sub administratia Consiliilor Judetene si a MTI.

Valoarea maxima estimata a finantarii cheltuielilor eligibile care va fi acordata pentru perioada 2010 – 2015 este de 59,3 milioane euro, avand ca sursa de finantare Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) – 41 de milioane euro – si fonduri publice nationale – 18,3 milioane de euro. Valoarea totala (care include TVA) a proiectului se va incadra intre un minim de 2 milioane euro si un maxim de 40 milioane euro, a expluicat ministrul Anca Boagiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.