Analistii XTB: Pretul carburantilor ar trebui sa coboare cu 8 – 9%

 

Pretul carburantilor in Romania ar trebui sa coboare cu 8 – 9%, pe fondul caderii cotatiilor internationale ale petrolului, sustin analistii sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers (XTB).

 

“Ne putem astepta ca, dupa un decalaj de cateva saptamani, pretul carburantilor sa coboare si in Romania. Volatilitatea leului si tendinta sa de depreciere fata de dolarul american vor fi cel mai probabil aduse insa drept argumente pentru a limita scaderile combustibililor. Nu ne putem concentra sperantele pe o ieftinire de 18%, dar tinand cont de ponderea titeiului in pretul produsului final si de impactul cursului de schimb, o corectie a preturilor de 8 – 9% ar aparea justificata”, a declarat Victor Safta, directorul XTB Romania.

Potrivit analistilor, petrolul incaseaza din plin lovitura Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), iar pretul combustibililor ar trebui sa cunoasca unele corectii. Joi, la finalul unei intalniri convocate de urgenta de IEA, s-a hotarat eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele catorva tari membre. Piata urmeaza sa primeasca, timp de o luna, echivalentul a 2 milioane de barili pe zi – considerabil mai mult fata de exporturile de aproximativ 1,5 milioane de barili ale Libiei dinainte de conflict. “In ciuda afirmatiilor ca se urmareste doar echilibrarea pietei, nu si o interventie asupra pretului, masura IEA a avut un efect puternic asupra cotatiilor, la care surpriza a contribuit considerabil: in numai trei sedinte, barilul a pierdut aproape 10%”, a aratat Victor Safta.

Petrolul a scazut in total cu 18,3% de la varful de 126,88 de dolari/baril atins in luna mai. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.