Apolodor scoate la lumina 16 strazi din Centrul Istoric al Bucurestilor

Dupa ce au fost oprite in septembrie anul trecut, in urma rezilierii contractului cu firma spaniola Sedesa, lucrarile de reabilitare a Centrului Istoric din Bucuresti vor fi reluate in aceasta saptamana, de angajatii societatii Apolodor.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, firma Apolodor a castigat licitatia privind punerea in siguranta a lucrarilor din orasul vechi. Primaria Capitalei va da peste 3,5 milioane de euro pentru serviciile de consultanta de management al contractului si supervizare a lucrarilor de proiectare si executie pentru reabilitarea infrastructurii de baza in zona pilot A a Centrului Istoric al Capitalei. Dupa cum se stie, zona este incadrata de Calea Victoriei, Bd. I. C. Bratianu, Bd. Splaiul Independentei si Strada Lipscani. Contractul prevede executarea serviciilor de consultanta in infrastructura, de inspectare, verificare si supraveghere a constructiilor, dar si de consultanta in domeniul achizitiilor publice. Valoarea estimativa a contractului este, potrivit portalului e-licitatii, de 14.335.280 de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro), fara TVA. Banii vor fi platiti din bugetul municipalitatii si din credite externe, contractul urmand sa aiba o durata de patru ani (48 de luni). Firmele care urmau sa participe la licitatia din 5 aprilie trebuia sa depuna o garantie de participare in valoare de 80.000 de lei, dar si o garantie de buna executie in valoare de 7% din valoarea contractului. Contractul, in forma unei asocieri legalizate, a fost atribuit firmei cu oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Aflat duminica in vizita pe santier, edilul a anuntat ca intentioneaza sa finalizeze pana la sfarsitul anului toate cele 16 strazi aflate de peste doi ani in lucru. Este vorba despre urmatoarele lucrari: utilitatile publice, mobilierul stradal si iluminatul public. In paralel, primarul general va incepe discutiile cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a crea cadrul legal necesar reconsolidarii fatadelor cladirilor din zona.

Sorin Oprescu anunta, la sfarsitul lunii octombrie, ca a reziliat contractul cu firma spaniola Sedesa, care se ocupa de refacerea Centrului Istoric, societatii ramanandu-i doar patru strazi de finalizat, pentru celelalte zece urmand sa fie organizata licitatie publica.

Primaria Capitalei a inceput in decembrie 2006 lucrarile de reabilitare a infrastructurii subterane din zona pilot a Centrului Istoric, dar lucrarile s-au blocat in timpul sapaturilor, cand au fost descoperite vestigii arheologice. Mai precis, lucratorii au dat peste fundatiile Hanului Zlatari din secolul al XVII-lea, ale Hanului lui Constantin Brancoveanu, ale bisericii si Hanului Greci, precum si unele cimitire medievale. Potrivit legii, vestigiile descoperite trebuie puse in valoare prin marcare pe pavaj, placi informative si chiar expunere directa, in functie de starea lor tehnica, prin colaborarea municipalitatii cu Ministerul Culturii si Cultelor. Cum colaborarea a fost „zero“, in sensul ca ministerul taragana descarcarea arheologica, Centrul Istoric a ramas, de mai bine de trei ani, cu strazile sparte, pline de santuri si cu podete de lemn amplasate pentru trecatori. Desigur, toata lumea injura primarul, insa formalitatile greoaie de descarcare arheologica, precum si proasta colaborare dintre institutiile conduse de adversari politici au avut ca rezultat, inevitabil, acest dezastru cu care se confrunta locuitorii zonei vechi a orasului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.