Aproape 700 de angajati ai Bechtel, in preaviz de concediere

 

Un numar de 682 de angajati ai companiei americane Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, vor fi trimisi in somaj, ei intrand de luni intr-un preaviz de 20 de zile. Conform legii, Bechtel ar putea renunta in orice moment la disponibilizare in acest interval de timp.

 

Potrivit notificarii primite de la Bechtel de Agentia de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, lista cu disponibilizati cuprinde 682 de persoane, 563 din Cluj si 119 din Bihor. Purtatorul de cuvant al AJOFM, Ana-Maria Chiciudean, a anuntat ca vor fi organizate cateva intalniri cu muncitorii, pentru a li se explica legislatia din domeniu si pentru a se vedea cum pot fi ei ajutati sa-si gaseasca alte locuri de munca.

Procedura de concediere colectiva a fost inceputa de Bechtel la sfarsitul anului trecut si urma sa fie aplicata din 20 ianuarie, dar a fost amanata cu zece zile in urma interventiei Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, la cererea Sindicatului Cartel \”Alfa\”, unde este afiliat Sindicatul \”Transilvania\” al angajatilor Bechtel.

 

Cartel Alfa da in judecata compania americana

Cartel Alfa anunta ca va actiona marti in instanta Compania americana Bechtel. “Vom da in judecata Bechtel pentru a cere anularea concedierii colective. Acest demers afecteaza angajati care sunt lideri de sindicat, dar si cazuri sociale grave. Avem angajati care au fost in concediu paternal si, conform legii, nu pot fi concediati timp de sase luni, dar si angajati care sunt singurii intretinatori ai familiei, au cate trei-patru copii si sotii grav bolnave”, a declarat, luni, liderului de sindicat Grigore Pop.

El a precizat ca procedura de disponibilizare ar trebui intrerupta si pentru ca se asteapta un raspuns de la Ministerul Transporturilor, care sa precizeze planurile pentru continuarea lucrarilor la autostrada. “Speram sa obtinem o intalnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a afla cum vor continua lucrarile la Autostrada Transilvania. Angajatii au inceput, de luni, sa primeasca deciziile de concediere, dar acestea pot fi anulate”, a mai spus Pop. El a avertizat ca, daca procedura de disponibilizare este dusa la bun sfarsit, Bechtel nu va mai putea angaja alti oameni pe aceleasi posturi, timp de noua luni. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.