Aqua Parc, suspendat de Tribunalul Bucuresti

 

Tribunalul Bucuresti a admis, in 15 iulie, cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul de suspendare a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) si a autorizatiei de construire emisa de Primaria Sectorului 4 pentru realizarea complexului Aqua Parc in Parcul Tineretului. Decizia este valabila pana la judecarea cererii de anulare a celor doua acte administrative, pe care ONG-ul este obligat sa o depuna la tribunal pana la 15 septembrie 2011.

 

Terenul pe care urma sa se construiasca aqualandul are 5,2 hectare si este situat in Parcul Tineretului. Investitia de 20 de milioane de euro va fi realizata de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) impreuna cu compania privata Bleu Ciel. In primavara, proiectul a mai avut de trecut un hop, cand contractul dintre ce le doua entitati parea reziliat. Astfel, primarul Cristian Popescu-Piedone a aflat, chiar la turnarea pietrei de temelie a celui mai mare complex de agrement acvatic si sportiv din Romania, ca, de fapt, inaugureaza o lucrare neautorizata. Vina apartinea firmei constructoare, care nu a fost capabila – sau a ignorat – sa obtina autorizatia de construire. In aceste conditii, ALPAB, aflata in subordinea Primariei Capitalei, nu a edilului Sectorului 4, a considerat contractul ca fiind nul. Enervat, primarul Piedone a amenintat ca il da in judecata pe Sorin Oprescu, pentru prejudiciu de imagine.

Intre timp, partile s-au impacat, autorizatia a fost emisa, dar a aparut alt dusman: ONG-ul, care sustine ca acest contract este ilegal, deoarece trebuia aprobat obligatoriu de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In plus, Asociatia Salvati Bucurestiul declara ca Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire contin numeroase ilegalitati, cele mai importante fiind faptul ca cele doua acte schimba destinatia de spatiu verde pentru alte functiuni (restaurante, parcari etc.), iar acordul de mediu s-a emis cu conditia obtinerii avizului de defrisare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obtinut pana in acest moment. Pe de alta parte, fundatia Eco-Civica reclama, la inceputul lunii mai, ca firma Blue Ciel a taiat 300 de arbori si arbusti de pe terenul din Parcul Tineretului, fara aviz de defrisare.

Aqua Parc Bleu Ciel reprezinta a doua mare investitie realizata pe raza Sectorului 4, dupa Sun Plaza. Astfel, 5,2 ha de langa Palatul National al Copiilor, in prezent neamenajate, se vor transforma intr-o oaza cu bazine cu apa decorative si de agrement, acoperite si descoperite, patinoar, teatru tip Agora, club acvatic, centru de sanatate cu sauna, hamam, jacuzzi, fitnes, un club destinat varstnicilor, dar si facilitatile auxiliare – restaurante, braserie, parcaje ecologice cu geocelule, spatii verzi generoase si o sera cu plante tropicale”, a anuntat edilul.

Prima parte a proiectului, cea de bazine descoperite, ar urma fie deschisa publicului cel mai repede, in 8 – 10 luni, astfel ca va fi gata in vara anului viitor. Cele 500 de locuri de parcare de care va beneficia complexul vor fi puse la dispozitia cetatenilor rezidenti ai zonei Tineretului, intre orele 22.00 – 8.00, ca parcaje de resedinta. De asemenea, elevii scolilor generale din Sectorul 4 vor avea acces gratuit la bazinele de inot, in scopul practicarii activitatilor sportive, in fiecare dimineata, de luni pana vineri, pe toata durata anului scolar, precum si la teatrul tip Agora, pentru organizarea de activitati culturale. Si varstnicii din Sectorul 4, organizati in Clubul Seniorilor, ar urma sa se bucure de facilitati, acestia urmand sa socializeze si sa desfasoare activitati recreative. “Proiectul poate aduce Bugetului Local al Sectorului 4, de altfel in cadrul Aqua Parc, unul dintre cele mai mici dintre bugetele sectoarelor Capitalei, incasari din taxe si impozite de aproximativ 1 milion euro/an. De asemenea, va crea peste 200 de noi locuri de munca. Parcul acvatic va deservi o piata de aproximativ 2,3 milioane de oameni, cu o cerere de facilitati acvatice la un nivel potential total de 1,42 milioane de vizitatori pe an si poate gazdui un numar de aproximativ 10.000 vizitatori zilnic”, declara edilul Sectorului 4, la inaugurarea lucrarilor, iar veniturile incasate de ALPAB din exploatarea proiectului vor fi de cel putin 250.000 euro pe an.

Investitia odata inceputa, e greu de crezut ca va fi anulata – ONG-ul respectiv reusind sa suspende si construirea pasajului Mihai Bravu, in iunie, fara insa a anula constructia, ale carei lucrari se deruleaza in prezent – , mai ales ca va fi o baza de agrement. In plus, terenul pe care se construieste aqualandul are in mare parte functiunea V1-a – de parcuri si gradini publice cu acces nelimitat, si V3 – o portiune mica unde este prevazuta construirea unei parcari pentru Palatul Copiilor. Reamintim ca fostul primar general Adriean Videanu intentiona sa construiasca aici “Arena Bucurestilor”, in valoare de 100 de milioane euro, aprobata de CGMB inca din anul 2007. Arena multifunctionala urma sa aiba minim 16.000 de locuri, fara ca spatiul verde din zona sa fie afectat, amplasamentul fiind o colina din incinta Parcului Tineretului, in subsolul careia s-ar fi aflat cea mai mare parte a constructiei, iar la nivelul colinei acoperisul retractabil, acoperit cu zona verde.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.