Asumarea raspunderii Guvernului, ingropata in Parlament vreo doua saptamani

Birourile Permanente ale celor doua camere ale Parlamentului s-au reunit din nou, marti, intr-o sedinta comuna, pentru a stabili data asumarii raspunderii Guvernului, insa luarea unei decizii a fost iar amanata, la fel ca luni, insa de data aceasta premierul Emil Boc a fost invitat, miercuri, la ora 13:00, la noua sedinta a Birourilor Permanente reunite.

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a anuntat, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua camere, ca s-a decis solicitarea unui punct de vedere de la CSAT in legatura cu pentru care Executivul urmeaza sa isi asume raspunderea. El sustine ca nu se doreste o tergiversare a asumarii raspunderii asupra planului de masuri, ci o clarificare cu privire la aceste aspecte, atat timp cat Executivul a invocat siguranta nationala in sprijinul masurilor anticriza. \”Opinia mea este ca in aceasta saptamana exista obligatia convocarii CSAT pentru a certifica daca intr-adevar suntem in fata unei situatii de pericol la adresa securitatii nationale, pentru ca unii istorici ne aduc aminte ca in anii \’30 au fost restranse drepturile cetatenesti. Dar aia era in 1930. Nu-mi aduc aminte si nu am cunostinta ca undeva, in lumea democratica de astazi, sa se fi produs o restrangere de drepturi cetatenesti. Este clar ca este un artificiu constitutional, dar dorim ca CSAT sa ne confirme in scris daca acest lucru este intr-adevar o amenintare la adresa securitatii nationale si in ce parametri\”, a declarat Geoana.

Cu privire la invitarea primului ministru in fata Birourilor Permanente, presedintele Senatului recunoaste ca prezenta lui Emil Boc nu este obligatorie. \”Vreau sa spun ca acest lucru nu este obligatoriu, dar cred ca (Emil Boc, n.r.) ar trebui sa primeasca o discutie serioasa si rationala cu membrii Birorurilor Permanente Reunite. Eu voi sustine ca va trebui sa parcurgem intr-un ritm corect calendarul dezbaterilor. Evident, motiunea de cenzura pe care Opozitia o pregateste va trebui sa reprezinte un alt moment politic important\”, a afirmat presedintele Senatului.

In caz ca Executivul va reusi, totusi, sa vina luni in fata Parlamentului, trebuie sa mai treaca trei zile pentru depunerea motiunii de cenzura, ceea ce inseamna ca si saptamana viitoare va fi compromisa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.