Atentie, soferi! Nu puteti fenta radarele noi!

Politia Rutiera a achizitionat 449 de radare „destepte“, ce nu pot fi detectate de aparatele soferilor auto. Dispozitivele sunt de ultima generatie, pornesc si se opresc automat atunci cand sesiseaza o depasire a vitezei legale, iar in restul timpului filmeaza fara sa imprime.

Noutatea radarelor Audiovision consta in faptul ca ele sunt setate de politistii rutieri in asa fel incat sa memoreze 30 de secunde dinaintea infractiunii comise de sofer. Datele sunt stocate pe un hard-disk extern, cu o capacitate de 80 de Gb, adica o perioada de 30 de ore de intregistrare continua. O alta functie a noilor aparate este cea „stand-by“, ele putand fi setate sa intrerupa unda radar si sa nu mai urmareasca depasirile vitezei legale, ci sa inregistreze numai imagini. Radarele separa sensurile de mers, iar camera si antena reprezinta un corp comun. Detectoarele din alte masini nu pot sesiza unda radar a noilor aparate , astfel ca soferii nu au un timp de reactie pentru a frana. In fine, radarele Audiovision inregistreaza si pe timpul noptii, la temperaturi foarte scazute (aproximativ –20 de grade Celsius). Cele 449 de radare invizibile au intrat, de luni, in dotarea Politiei Rutiere, echipamentele urmand sa fie activate ulterior, la un „moment surpriza“, pe toate drumurile nationale si in Bucuresti (cam 8 in fiecare judet si 19 in Capitala).

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, politistii rutieri au aplicat in 2009 peste 50.000 de sanctiuni, cu circa 10.000 mai multe decat in 2008. De asemenea, ofiterii au ridicat peste 900 de permise de conducere in 2009, fata de aproape 1.000 in anul anterior.

Campanie agresiva pentru centura

Incepand cu 1 Martie, timp de doua saptamani, Politia Rutiera desfasoara o campanie agresiva pentru purtarea centurii de siguranta. Pe scurt, oricine este prins fara centura va fi „ars“ cu 120 de lei, indiferent ca e soferul, pasagerul din dreapta ori cel de pe bancheta din spate, informeaza site-ul www.politiarutiera.ro. „Soferii sunt amendati cu 120 de lei si primesc doua puncte penalizare. Si pasagerii au parte de acelasi tratament, mai putin in privinta punctelor“, a declarat Daniel Pistea, inspector la Brigada de Politie Rutiera. Pe 28 februarie, soferii care nu purtau centura de siguranta au fost opriti si averizati de autoritati ca este ultima „iertare“. „Le-am dat doar avertisment verbal, insa trebuie sa inteleaga ca este ultimul. De azi vor fi amendati“, anunta agentul Cosmin Bojin, pe pagina de internet a Politiei Rutiere.

Vizitatorii site-ului pot afla, in afara de stirile zilnice, informatii despre starea drumurilor, amplasarea radarelor, legislatia rutiera, obtinerea permisului de conducere, imnatriculari/radieri, amenzi si accidente. De asemenea, exista sectiunea pentru denunturi „Am dat spaga unui politist“, iar cei cu simtul umorului se vor amuza de faptul ca la sectiunea „Bancuri cu soferi si politisti“ este postat unul singur, dar bun.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.