Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale

Augustin Zegrean a fost ales, joi la pranz, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), cu 5 voturi \”pentru\” si 3 \”impotriva\”, un buletin de vot fiind anulat, astfel ca i-a luat locul lui Ion Vida, al carui mandat expirase in urma cu 10 zile.

Augustin Zegrean a fost nominalizat in 2007 pentru functia de judecator al Curtii, pentru un mandat de 9 ani, de presedintele Traian Basescu. Alti doi judecatori care i-au inlocuit pe “expiratii” Nicolae Cochinescu si Ion Vida – propusi de PDL si avizati in Senat si Camera Deputatilor (Antoanella Motoc si Stefan Minea), plus unul propus de Presedintie (Petre Lazaroiu), formeaza “garnitura judecatorilor neinregimentati politic”, cum i-a caracterizat seful statului cand au depus juramantul, acum trei zile. Ei vor asigura linistea necesara aplicarii actelor normative pe care Guvernul le-a impus si au si fost atacate la Curtea Constitutionala de PSD, imediat dupa ca Opozitia a esuat in incercarea de a da jos Guvernul, prin motiune de cenzura. CCR va da verdictul asupra constitutionalitatii acestor acte normative pe 24 iunie.

Noul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, s-a nascut la 29 martie 1954, la Sanmartin, judetul Cluj, este casatorit si are un fiu. Absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in 1980, a fost consilier juridic intre 1980 – 1988, apoi avocat in Baroul Bistrita – Nasaud, specializat in drept civil si comercial, preocupari in domeniul privatizarii societatilor comerciale si in insolventa (pana in 2007). Intre 1990 si 1992, a fost senator FSN. apoi a revenit in Parlamentul Romaniei 12 ani mai tarziu, in 2004, ca deputat PDL, pana in 2007. A renuntat la politica pentru a fi membru al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrii a Romaniei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.