Autorizatiile speciale ce permit supraincarcarea camioanelor vor fi eliminate la sfarsitul lunii aprilie

Autorizatiile de transport marfa care permit supraincarcarea camioanelor vor fi eliminate la 30 aprilie, astfel incat astfel de autorizatii speciale urmeaza sa fie mentinute doar pentru transporturile agabaritice si bunurile indivizibile, conform unui proiect comun al ministerelor Transporturilor si al Internelor.

Proiectul de act normativ pentru elaborarea normelor privind autorizarea si desfasurarea circulatiei vehiculelor rutiere cu mase peste maxima admisa prevede urmatoarele: \”Valorile maxime ale maselor si/sau dimensiunilor pana la care se pot elibera autorizatiile speciale de transport (AST) sunt: 60 tone pentru masa totala, intre 1 si 3 tone peste masa maxima admisa pentru axa simpla, dubla sau tripla, dupa caz, 3,20 m pentru latime, 25 m pentru lungime si 4 m pentru inaltime\”. In prezent, dimensiunile vehiculului pentru care se pot elibera autorizatiile sunt de 3,2 m pentru latime, 4,2 m pentru inaltime si 30 m pentru lungime.

Alta modificare se refera la faptul ca, in cazul in care au loc modificari ale traseelor, solicitantul autorizatiei nu mai este obligat sa ceara eliberarea unui nou AST, ci i se va calcula o noua valoare a tarifului in functie de numarul de kilometri parcursi si tipul drumului. AST sunt eliberate, in functie de tipul de drum – national sau judetean – de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, cu unitatile subordonate sau de catre autoritatile locale. Astfel, AST-urile pot fi eliberate pe loc (la Agentiile de Control si Incasare si la echipajele mobile de control si autorizare a transporturilor rutiere), in patru zile (la Sectiile Nationale de drumuri), opt zile (la Directiile Regionale de Drumuri) si 15 zile la CNADNR si autoritatile locale. In prezent, documentul este eliberat pe loc sau in maxim 30 de zile.

Taxa pentru eliberarea documentului va fi platita doar la CNADNR si nu si la Autoritatea Rutiera Romana (ARR), ca in prezent. \”Pentru eliberarea autorizatiei operatorului economic specializat in vederea insotirii vehiculelor cu depasiri, se achita in contul CNADNR un tarif de 300 lei. Din aceasta suma CNADNR va vira 30%, fara TVA in contul ARR (…) Pentru eliberarea autorizatiei pentru autovehiculul de insotire, se achita in contul CNADNR un tarif de 400 lei/autovehicul. Din aceasta suma CNADNR va vira 30%, fara TVA in contul ARR\”, se arata in proiectul de act normativ. Personalul care insoteste vehiculele trebuie sa fie atestat nominal de catre CNADNR si ARR. Taxa pentru sustinerea examenului este de 100 de lei de persoana, iar eliberarea atestatelor se face contra sumei de 200 de lei.

Pentru depasirea masei autorizate, agentii economici vor plati, pe langa amenda, si contravaloarea tarifelor suplimentare, iar soferilor li se poate retrage atestatul pentru 30 de zile, 90 de zile sau pe termen nelimitat, in functie de gravitatea faptei. Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca intentioneaza sa elimine AST-urile pentru bunurile divizibile, criticand faptul ca incarcatura de peste 40 de tone a camioanelor contribuie la distrugerea infrastructurii rutiere. In prezent, proiectul se afla la Ministerul Administratiei si Internelor la Comisia de Dialog Social, dupa ce a trecut de comisia similara din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.